Vidovićeva na sastanku sa Maragosom: Stabilna ekonomska situacija u Srpskoj

Ekonomska situacija u Republici Srpskoj je stabilna, istakla je danas ministar finansija Zora Vidović u razgovoru sa šefom Jedinice za BiH i (samoproglašeno) Kosovo pri službi za susjedstvo i pregovore o proširenju Evropske komisije Vasilisom Maragosom.

Govoreći o aktivnostima resornog ministarstva i Vlade Srpske, Vidovićeva je navela da su planirane mjere na suzbijanju posljedica inflacije uvrštene u rebalans budžeta, koji je upućen na razmatranje i usvajanje u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Iz Ministarstva finansija podsjeća da se mjere planirane rebalansom odnose na povećanje penzija i svih boračkih i socijalnih davanja za 10 odsto, te povećanje bruto plata zaposlenih u javnom sektoru za 10 odsto od maja ove godine.

Istaknuto je da cilj mjera nije samo ublažavanje negativnih efekata inflacije, već da se planiranim aktivnostima omogućava realizacija kapitalnih investicija i izmirenje svih obaveza u skladu sa važećim zakonskim propisima i dinamikom njihovog dospjeća.

Na sastanku je bilo riječi i o Programu ekonomskih reformi BiH za period 2022-2024. godine.

Vidovićeva je poručila da je Republika Srpska opredijeljena da se i dalje kreće ka evropskom putu, uz striktno poštovanje mehanizma koordinacije koji je dogovoren u zemlji, Ustava i zakonima propisanim nadležnostima.

Ostavite komentar: