Vidović: Izostanak aranžmana sa MMF-om nije uzrokovao probleme u budžetu

Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović naglasila je da Vlada Srpske, zbog izostanka aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom, nema problema u budžetu koji je potpuno likvidan i ima dovoljno sredstava za izmirenje obaveza.

Budžet se puni i troši planski. Imamo odluku Narodne skupštine koja se odnosi na zaduženje i nemamo problema zbog izostanka aranžmana sa MMF-om – izjavila je Vidovićeva na konferenciji za novinare u Banjaluci nakon sjednice Vlade.

Vidovićeva je rekla da Vlada Republike Srpske sarađuje sa MMF-om, čiji predstavnici često posjećuju Ministastvo finansija Srpske, podsjetivši da je aranžman izostao jer su u MMF-u odlučili da o njemu neće biti ni razgovarano dok ne bude formirana vlast na nivou BiH i u Federaciji BiH.

– Kada se formira vlast, ako ponuda MMF-a bude prihvatljivija od bankarskih kredita i ukoliko za tim bude potrebe, vidjećemo šta ćemo uraditi. Prodali smo trezorske zapise prije mjesec dana sa kamatom od nula odsto – kaže Vidovićeva.

Ona je navela da se u Ministarstvu finansija Srpske radi analiza da se dio obveznica Republike Srpske, koje emituje Ministarstvo finansija, do kraja godine prevede u trezorske zapise, jer je to ekonomičnije.

Prema njenim riječima, banke u Srpskoj se rijetko odlučuju da privrednicima daju kredite, jer smatraju da su rizični i država im je najstabilniji povjerilac.

Ona je dodala da je Vlada dobila donatorska sredstva od milion evra za pokretanje startapova za mlade do 35 godina.

– Vlada je danas prihvatila tu donaciju i ona će biti sprovedena kroz Zavod za zapošljavanje Republike Srpske – dodala je Vidovićeva.

 

Izvor:(RTRS)

 

Ostavite komentar: