VIDEO – Zoran Tegeltija: Usvajanje budžeta BiH najrealnije u prvom kvartalu 2020.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija sutra nastavlja konsultacije sa političkim partijama o imenima novih ministara. U intervjuu za RTRS, on je istakao da je Izvršni komitet SNSD-a saopštio imena za dvije ministarske pozicije, Stašu Košarca i Vojina Mitrovića.

Tegeltija je naglasio da se u svom ekspozeu zahvalio liderima političkih partija koji su definisali principe za rad u zajedničkim institucijama čime su, kako je rekao, omogućili da proces formiranja vlasti bude ubrzan kako se ne bi gubilo dodatno vrijeme oko usaglašavanja kojoj će političkoj partiji pripasti koji resor.

– Kao što je i očekivano, konsultacije sam započeo sa najvećom političkom partijom iz Srpske SNSD-om, koja me je i predložila za mandatara, nakon čega si slijedile konsultacije sa drugim partijama. Moja su očekivanja da bi do srijede, 18. decembra, trebali imati imenih svih devet ministara i deset zamjenika – rekao je Tegeltija.

Ukoliko se to desi do tog datuma, dodaje da bi do kraja ove godine trebalo da bude formiran i Savjet ministara.

– SNSD je predložio dva imena – Stašu Košarca i Vojina Mitrovića, dok druge političke partije tek treba da održe sastanke svojih izvršnih organa na kojima će odlučiti koga će predložiti. Mi okvirno imamo imena, ali čekaćemo da oni to zvanično saopšte – kaže predsjedavajući SM.

Dug period neformiranja vlasti nije zakomplikovao samo moj budući rad već i rad u privredi i živote građana u BiH kao pojedincima, kaže Tegeltija jer su se neke odluke donosile sa velikim zakašnjenjem, a neke se nisu ni donijele.

– Pred novim Savjetom ministara će se naći mnoge odluke koje će morati biti donesene po hitnom postupku, a to su, prije svega, finansijska sredstva koja su ostala blokirana entitetima i lokalnim zajednicama za investiranje brojnih projekata. Očekujemo da usvojimo budžet za 2020. godinu jer bi bilo poražavajuće da BiH joj jednu godinu bude na privremenom finansiranju – naglasio je on.

Tegeltija kaže da će se potruditi da se budžet za narednu godinu predloži do kraja 2019, ali je, dodaje, realnije da se, s obzirom na tijesne rokove, to desi u prvom kvartalu 2020. On je najavio i zajedničke sjednice Savjeta ministara sa entitetskim vladama, što nije bio slučaj u prethodnim mandatima.

– Zašto to nije ranije učinjeno, pitanje je za one koji su ranije vodili Savjet ministara. Entitetski premijeri Željka Cvijanović i Fadil Novalić su pokazali da su njihovi lični odnosi i saradnja odblokirali mnoge procese. Lična saradnja je dobra stvar između entitetskih premijera, ali ja ću pokušati da tu saradnju ostvarim institucijalno. Sve ću uraditi da postignem sinergiju zajedničkog djelovanja svih organa u BiH da bi mi živjeli u boljem društvu – rekao je Tegeltija.

 

Izvor:(RTRS)

 Ostavite komentar: