VIDEO – Zašto Valentin Incko migrante gura u Republiku Srpsku?

Oštre osude i političara, ali i građana širom Republike Srpske na namjeru visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da u Srpsku razmjesti migrante. I to sve dok Evropa zatvara granice, a njegova matična zemlja istupa iz Sporazuma o prihvatanju izbjeglica.

Odvikao se Valentin Incko da bude domaćin u vlastitoj zemlji, pa premjerava Srpsku i prebrojava njene stanovnike.

– Mislim da u Republici Srpskoj ima još mjesta za izbjeglice. Srpska je veća od Izraela koji ima osam miliona stanovnika – tvrdi Incko.

Incko je previdio da cilj migranata i nisu ovdašnje vrleti, već njegova Austrija i zapadna Evropa, pa koliko god ih rastjerivali sa hrvatske granice oni će se tamo vraćati.

Austrija zatvara granice, Hrvatska postavlja bodljikave žice prema BiH, a ko Incka plaća, pita predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH Staša Košarac, da na ovaj način diže tenzije i pokušava da izaziva nove etničke i vjerske konflikte u Srpskoj.

– Četiri godine ukazujemo da postoji vrlo jasna sinteza između međunarodnih humanitarnih organizacija, migranata i nažalost dijela bh. institucija. Mi nismo naivni, želimo da zaštitimo građane Srpske, ali vidljivo je da se na temelju sarajevskih formula želi napraviti pritisak na Republiku Srpsku – naglašava Košarac.

Јoš aktuelni ministar bezbjednosti Dragan Mektić migrantsku krizu, osim u Unsko-sanskom kantonu, i dalje vidi kao bezazlen problem zbrinjavanja. Prema njegovoj statistici, u BiH je oko 23.000 izbjeglica. Ipak priznaje, da BiH postaje utočište za migrante.

– Imamo ponudu od nekih međunarodnih organizacija da se grade novi prihvatni centri. To nećemo prihvatiti jer smo svjesni da bi ako napravimo još deset do petnaest hiljada mjesta, i ona bila popunjena – kaže Mektić.

Anketirani širom Srpske smatraju da migrantima nije mjesto na ovom području i poručuju kako je najbolje rješenje da budu primljeni u zapadne zemalje, te da bi zbog toga, kako kažu, trebalo da budu vraćeni sa granice.

Prečulo se u sarajevskim bošnjačkim i međunarodnim krugovima da bi MUP Srpske Graničnoj policiji mogao staviti na raspolaganje dodatne snage za čuvanje granice, kao što godinama nisu slušana upozorenja da nas kriza neće zaobići i da osim humanitarnih prijete i bezbjednosni problemi. Sada bi Incko da nedoraslost bh. institucija migrantskoj krizi plati Srpska i njeni građani.

 

Izvor:(RTRS)Ostavite komentar: