VIDEO – Uz pomoć Vlade Srpske UKC RS postao najbolja zdravstvena ustanova u regionu

Premijer Republike Srpske Radovan Višković i ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić posjetili su Univerzitetski klinički centar Republike Srpske, gdje su razgovarali sa direktorom ove zdravstvene ustanove Vladom Đajićem.

Premijer Republike Srpske Radovan Vušković istakao je danas da je ponosan što će se u njegovom mandatu riješiti gorući problem – izgradnja objekta kardiohirurgije, za šta je Vlada Srpske izdvojila 33 miliona KM.

On je naglasio da je od 2006. godine u kompleks UKC Republike Srpske Vlada je investirala oko 350 miliona maraka. Ta sredstva su, kaže, oprevdala svoju namjenu.

Kada je riječ o izgradnji Instituta za onkologiju, Višković je naglasio da je to prijeka potreba jer sve više bolesnika i pacijenata oboljelih od ove opake bolesti dolazi u ovu ustanovu i njima se, kako kaže, mora obezbijediti dostojanstveno liječenje.

Direktor UKC Republike Srpske, Vlado Đajić, zahvalio se premijeru Radovanu Viškoviću i Vladi Srpske na maksimalnoj podršci uz čiju je pomoć ovaj klinički centar postao, kako kaže, najbolji u regionu.

– Mi smo do sada uradili mnogo, ali nastavljamo dalje. Danas smo iznijeli plan razvoja za naredne četiri godine, a cilj je da UKC i dalje ostane najbolji u regionu, te da bude ponos stanovnika Republike Srpske. Naš prioritet je i edukacija ljekara iz drugih zdravstvenih radnika – rekao je Đajić.

– Planom za naredni period je predviđena izgradnja zgrade kardiohirurgije, kao i rekonstrukcija Ginekološke klinike, Klinike za dječije bolesti i Klinike za infektivne bolesti, a plan je i izgradnja instituta za onkologiju. Sve ovo uz podršku Vlade Srpske može biti gotovo za četiri godine – naglasio je Đajić.

On je naglasio da će već sutra tri eminentna ljekara iz Klinike Mejo (SAD) biti gosti UKC-a.

Prvi put u istoriji ovog kliničkog centra gubici nisu milionski, kaže Đajić, napominjući da su prethodnih godina dugovi iznosili i preko 20 miliona KM. Zvanični izvještaj od prošle godine pokazuje da je gubitak iznosio 39.000 KM, rekao je on, i dodao da je UKC RS jedini klinički centra u Evropi sa tako malim dugovima koji se odnose samo prema Poreskoj upravi.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić istakao je da cilj da zbrinjavanjem pacijanata sa malignim i kardiovaskularnim oboljenjima, te transplatacijama u narednom periodu budu podignute usluge zdravstvene zaštite u Srpskoj, prije svega u UKC-u.

On je rekao da je na današnjem sastanku bilo riječi i o pokretanju pitanja transplantacije u Republici Srpskoj, prije svega sa živog donora, što će u potpunosti biti aktivirano ove godine u saradnji sa Vojno-medicinskom akademijom iz Beograda.

– Radićemo i na razvoju transplantacije sa mrtvih donora, što radimo u saradnji sa ljekarima iz Italije – dodao je Šeranić.

On je rekao da je u planu da se rekonstrukcijama, opremanjem i zdravstvenom uslugom mreža bolnica u Republici Srpskoj fokusira na akutna oboljenja, da postoje jaki urgentni blokovi, adekvatna jednodnevna hirurgija i da će u tom pravcu raditi i bolnica “Srbija”.

Višković, Šeranić i rukovodstvo UKC-a na čelu sa Đajićem nakon sastanka posjetili su gradilište na kojem će biti izgrađena kardiohirurgija.

 

Izvor:(RTRS)

 

Ostavite komentar: