VIDEO – Ukazano na sve lošije zdravstveno stanje generala Ratka Mladića

Da li će general Ratko Mladić, sa medicinskom njegom koju mu pružaju u pritvorskoj jedinici, dočekati drugostepenu presudu, i da li će mu biti dozvoljeno da posjeti grobove svojih najbližih, raspravljano je pred Rezidentnim mehanizomom Ujedinjenih nacija u Hagu. General Mladić je upozorio Vijeće, da za njega sat otkucava.

Na statusnoj konferenciji pred iznošenje žalbi, Mladić se požalio da ne razumije medicinske nalaze koje mu daju neprevedene, a još više ga zbunjuju, kaže, dijagnoze u kojima piše da mu je stanje stabilno, ali i da mu je čak i izlazak na vazduh rizičan.

– Јa nisam doktor i ne mogu da objasnim, a sve mi je lošije. Kažu da ne mogu na vazduh i ja se slažem, ali kako onda kažu da sam dobro. Mene to zbunjuje – rekao je general Mladić.

General je zahvalio predsjedavajućoj Vijeća, Mutombo Nijambi, na interesovanju za njegovo zdravlje i mogućnost da nastavi suđenje, ali pored zahtjeva da mu osoblje prevede nalaze zatražio je samo mogućnost da posjeti grobove ćerke, majke i bratanca prije nego što, kaže, bude kasno.

– To je sat koji otkucava. Hoću da ih žalim kako dolikuje – dodao je on.

Konferencija je nakon toga zatvorena za javnost, a Mehanizam će odluku donijeti, Ako sve bude po planu, žalbe bi trebalo da budu iznesene na jesen, a drugostepena odluka iduće godine.

– Žalbe su spremljene i kovertirane. Sad samo treba da se vijeće upozna sa njima i obavi taj dio usmenog iznošenja u oktobru, ali sve zavisi kojom brzinom će sudije pregledati žalbe – istakao je sin generala Mladića, Darko Mladić.

General Vojske Republike Srpske, prvostepenom presudom osuđen je na doživotnu kaznu, ali uvažavanjem žalbe i promjenom sudskog vijeća koje je donijelo tu presudu, odbrana se nada drugačijoj odluci.

 

Izvor:(RTRS)

 Ostavite komentar: