VIDEO – U Banjaluci prijem povodom obilježavanja Dana državnosti Srbije

U Banjaluci danas je organizovan svečani prijem povodom obilježavanja Dana državnosti Srbije, a organizator prijema je generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić.

Svečanosti u Kulturnom centru Banski dvor prisustvuju predsjednica Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Srpske Nedeljko Čubrilović, premijer Srpske Radovan Višković, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predstavnici vjerskih zajednica, te zvanice iz političkog, kulturnog i javnog života Srpske i BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je Dan državnosti Srbije praznik i u Republici Srpskoj.

– Na ovom divnom prijemo kojeg je organizovao konzul okupili su se svi iz političkog, javnog i privrednog života Republike Srpske, upravo da pokažemo tu snagu i jedinstvo koje imamo sa Srbijom- izjavio je Dodik.

On je naglasio da je Srbija najvažniji faktor stabilnosti i mira na Balkanu.

– Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić to pokazuje gotovo svaki dan. Naravno da oko ideje mira trebamo biti svi okupljeni. Srbija u tom pogledu može da služi kao primjer. I ja želim da čestitam Srbiji Dan državnosti – istakao je Dodik.

Generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić rekao da Srbija i Republika Srpska nikad nisu bili u boljim odnosima kao što su sada.

– Meni je zadovoljstvo da konstatujem, a i svjedok sam tokom mog mandata u Banjaluci da je Srbija, ne samo deklarativno, već i materijalno pomogla Republici Srpskoj – dodao je Nikolić.

On je naveo da je Srbija u proteklom periodu uložila 22 miliona evra u razne projekte u Republici Srpskoj.

U Srbiji će sutra biti proslavljen Dan državnosti u znak sjećanja na Sretenje 1804. godine kada je u Prvom srpskom ustanku počelo oslobađanje od Turaka, te na isti datum iz 1835. godine kada je donesen prvi moderni ustav Srbije – Sretenjski ustav.

Izvor:(RTRS)Ostavite komentar: