VIDEO – Timoti Les u Banjaluci: BiH preživljava zahvaljujući Zapadu

U organizaciji Novinske agencije Republike Srpske u Banjaluci je održano predavanje o temi “Kuda ide Balkan?”. Na tu temu govorio je istraživač Geopolitičkog foruma Univerziteta Kembridž, Timoti Les.

On je ocijenio da Bosna i Hercegovina, kakva je danas, preživaljava prevashodno uticaju Zapada i međunarodne zajednice. Osvrnuo se i na situaciju na Kosovu i Metohiji.

Les je rekao da su građani Republike Srpske više puta naglasili da žele da vladaju sobom, da imaju autonomiju i nadležnosti, a da to dovodi do prilično nestabilne situacije na ovim prostorima.

– U takvim uslovima nema garancija da će BiH preživjeti kao jedinstvena država unutar sadašnjih njenih granica – smatra Les.

Osvrnuvši se na stanje na Kosovu, Les je rekao da je moguća promjena granica na Balkanu i to država po nacionalnim, odnosno etničkim linijama, ali ono što priznaje i vidi je očigledna tendencija određenih nacija i naroda u regionu da dovedu do stvaranja nacionalnih država.

– Ukoliko Kosovo bilo šta učini prema ujedinjenju sa Albanijom, što bi u suštini bio jedini način za njih da riješe svoj status, to bi primoralo Srbiju da aneksira sjeverni dio Kosova, što će ponovo otvoriti pitanje granica Srbije i radikalizovati uveliko politiku unutar Srbije, a to će se odraziti, naravno, i na Republiku Srpsku – smatra on.

Britanski ekspert procjenjuje da će se ove godine Balkan suočiti sa velikim turbulencijama, a da to očekuje zato što uloga policajca koju su igrali EU i SAD već polako opada. Priznao je da postoji opasnost i od sukoba, ali da nije vjerovatno da bi takav sukob bio onih razmjera koji smo vidjeli početkom devedesetih godina prošlog vijeka.

 

Izvor:(RTRS)

 Ostavite komentar: