VIDEO – Srđan Rajčević podržava inicijativu da svi fakulteti koji izdaju lažne diplome, budu zatvoreni

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević izjavio je da podržava inicijativu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da svi fakulteti koji izdaju lažne diplome, budu i zatvoreni.

Rajčević je rekao da je reformom visokog obrazovanja predviđeno, da se već u septembru u parlamentarnoj proceduri nađu novi Zakon o visokom obrazovanju i Zakon o osiguranju kvaliteta o visokom obrazovanju, kojim će biti pooštrene kaznene politike.

Izdavanje diploma koje nisu stečene na osnovu zalaganja studenta, jedna je od nagorih pojava u društvu koje moramo spriječiti, istakao je Rajčević.

– Mi ćemo iz materije Zakona o visokom obrazovanju izvući čitavo poglavlje i definisati u okviru posebnog zakona, gdje ćemo definisatri nove kontrolne mehanizme za sprovođenje ciljeva koji su navedeni u reformi. Između ostalog, u novim zakonskim rješenjima podrazumjevaju se i administrativne mogućnosti izdavanja administrativne mjere za zabranu obavljanja rada visokošlolskih ustanova gdje se u drugostepenom postupku utvrdi da su zaposleni učestvovali u neregularnostima prilikom izdavanja diploma, odnosno visokoškolske isprave – naglasio je Rajčević.

Izvor:(RTRS)Ostavite komentar: