VIDEO – Slijepčević: Crnadak istovremeno obavlja dvije nespojive funkcije

Igor Crnadak istovremeno obavlja dvije nespojive funkcije, i zato ćemo se obratiti Centralnoj izbornoj komisiji BiH – najavljuju iz Komisije za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske.

Predsjednica Komisije Obrenka Slijepčević, kaže da će oni nakon sjednice, koja je zakazana za petak, tražiti od CIK-a da se izjasni po pitanju Crnatka.

“On je u nespojivosti funkcija prema Zakonu Bosne i Hercegovine kojeg provodi Centralna izborna komisija, jer je CIK jedino tijelo koje provodi izbore na nivou Republike Srpske, Federacije BiH i zajedničkih institucija. Isto tako, CIK oduzima mandate. Ja u ovom slučaju vjerujem da CIK može da oduzme jedan ili drugi mandat i da je dužna da to uradi”, kaže Obrenka Slijepčević, predsjednik Republičke komisije za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske.

Iz CIK-a odgovaraju da se u ovom slučaju ne može govoriti o nespojivosti funkcija, jer je riječ o prelaznom periodu nakon izbora kada izvršni organi vlasti još nisu formirani. Usmjeravaju na Izborni zakon BiH.

“Jedno lice može obavljati najviše jednu neposredno izabranu javnu dužnost ili najviše jednu neposredno i jednu posredno izabranu dužnost, osim ako ovim Zakonom nije drugačije regulisano. Nespojivo je istovremeno vršenje ovih funkcija sa vršenjem funkcija u izvršnim organima vlasti, osim u periodu dok se ne konstituišu izvršni organi vlasti izabrani na redovnim izborima u istom izbornom ciklusu”, stoji u Izbornom zakonu BiH.

U Republičkoj komisiji, ipak, insistiraju da PDP-ov poslanik i ministar vrši dvije nespojive funkcije, i da će čekati na rješenje iz CIK-a po tom pitanju. Osim rješenja o statusu Crnatka, CIK će morati i da navede svoje razloge za tu odluku, nakon čega će zainteresovane strane imati pravo pokretanja upravnog spora pred Sudom BiH, zaključuju u Komisiji.
 

Izvor:(ATV)

 

Ostavite komentar: