VIDEO – Savčić: Optužnica izmišljena, nastavljam borbu za istinu i pravdu

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv predsjednika Boračke organizacije Republike Srpske Milomira Savčića.

Tereti ga kao komandanta 65. zaštitnog motorizovanog puka Glavnog štaba Vojske Republike Srpske u čijem sastavu je bio i bataljon vojne policije, za pomaganje u zločinu počinjenom 1995. godine u Srebrenici. Savčić je sve navode optužnice nazvao lažnim.

Kategorično tvrdi da je u optužnici sve izmišljeno.

– Јa sam optužen za nešto što se nije desilo. Trinaestog jula 1992. godine, u rejonu Nove kasabe, bilo je 12 ljudi Vojne policije. Taj objekat je napadnut i braneći se zarobili smo veći broj pripadnika 28. divizije tzv. Armije BiH. Mi smo ih popisali i po naređenju Glavnog štaba predali ih drugoj jedinici u Bratuncu. Ako tu ima djela krivičnog, apsolutno sam spreman da odgovaram – poručio je Savčić.

On dodaje da je ta izmišljena optužba vrlo opasna jer nije zasnovana na činjenicama, i ističe da je tu , da nigdje ne ide i da će nastaviti borbu za istinu i pravdu, za čast srpskog borca.

– Profesionalni haški istražioci, moram im odati priznanje, su utvrdili da moja jedinica nema nikakve veze niti su šta učinili, a da ima veze sa povredom međunarodnog ratnog prava ili konevancija o zaštiti ratnih zarobljenika. Mi smo tim ljudima obezbijedili medicinsku zaštitu, vodu i hranu – naglasio je Savčić.

Predsjednik Predsjedništva BORS-a Goran Rogić izjavio je da je podizanje optužnice protiv predsjednika ove organizacije Milomira Savčića dio strategije čiji je cilj da od časne organizacije boraca bude napravljena zločinačka.

Podrška generalu Savčiću stiže iz Udruženja žrtava rata i Udruženja logoraša.

– To je ta ironija i naša stvarnost i svako ko je branio srpski narod je okrivljen. S druge strane, imamo okorjele zlikovce koji su na slobodi i oni su narodni heroji – istakao je predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Anđelko Nosović.

Predsjednica Udruženja žena žrtava rata Božica Živković Railić je dodala da je general Savčić samo jedan od mučenika koji je u nizu tih protiv kojih se donose lažne optužnice i presude u dvostrukim aršinima.

I Organizacija starješina Vojske Republike Srpske najoštrije je osudila podizanje optužnice protiv Savčića.
Starješine smatraju neprimjerenim ponašanje Tužilaštva i Suda BiH, koji izlazi iz okvira pravde i podižu optužnice, hapse i sude pripadnicima srpskog naroda, a samo sporadično pojedincima iz bošnjačkog naroda.

 

Izvor:(RTRS)

  

Ostavite komentar: