VIDEO: Republika Srpska i Kina realizuju zajedničke projekte

Premijer Radovan Višković i delegacija Vlade Srpske razgovarala je u Kini u više odvojenih susreta sa predstavnicima Kineske nacionalne aero-tehnološke korporacije za međunarodni inženjering, Vlade Pekinga i kompanije za razvoj aero-tehnologija.

Za sutra je u Pekingu sa predstavnicima ovih kompanija najavljeno potpisivanje sporazuma o izgradnji tri hidroelektrane na rijeci Bistrici i fabrike specijalnih cijevi u Foči.

Kineska kompanija Avik, koja se po broju zaposlenih i razvijenosti svrstava u pet najvećih proizvodnih giganata u ovoj zemlji, pokazala je zainteresovanost za saradnju sa Republikom Srpskom. Riječ o jednoj od najvećih kineskih kompanija sa 550 hiljada zaposlenih koja posluje u 200 zemalja svijeta.

– Sutra očekujemo da parafiramo i prvi sporazum oko izgradnje tri hidrocentrale na Rijecu Bistrici, to je sada preko 45 megavata vrijednosti oko 90 miliona vera, ključ u ruke. Isto tako kao paket toj izgradnji razgovarali smo i o fabrici metalnih cijevi velikog profila koja bi se gradila u Foči – kaže Višković.

Delegacija Vlade Srpske kineske partnere informisali su i o nalazištu kvarcnog pijeska u okolini Bratunca i mogućnostima za izgradnju fabrike ravnog stakla u Podrinju. Predložena je i saradnja sa preduzećima u oblasti namjenske industrije Srpske “Orao” iz Bijeljine i “Kosmos” iz Banjaluke.

– Dogovorili smo da se napravi analiza tehničke dokumentacije za izgradnju fabrike cijevi u Ugljeviku, potpisaćemo memorandum sa istom kompanijom izrade studije opravdanosti izgradnje aerodroma Trebinje gdje bi poslije izrade te studije imali jasnu sliku šta se tu dešava – istakao je Višković.

Višković je najavio da će u nastavku posjete Kini imati sastanke i sa predstavnicima drugih kompanija. Delegacija Vlade Srpske u kojoj su i ministar Petar Đokić i generalni direktor Elektroprivrede Luka Petrović sastaće se i sa predstavnicima Industrijske i komercijalne banke Kine sa kojima će razgovarati o uslovima finansiranja gradnje hidroelektrana.

 

Izvor:(RTRS)

 Ostavite komentar: