VIDEO – Prve poruke Metjua Palmera već uzburkale javnost u Republici Srpskoj

Izjave novoimenovanog specijalnog izaslanika SAD za Balkan Metjua Palmera o Dejtonskom sporazumu prouzrokovale su oštra reagovanja zvaničnika Republike Srpske.

Palmeru poručuju da Dejtonski ugovor ne može biti mijenjan bez saglasnosti sva tri konstitutivna naroda. Predstavnici Republike Srpske američkog diplomatu optužuju i za rušenje sporazuma trojice lidera o formiranju Savjeta ministara BiH.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kaže da je Palmer ohrabrio snage koje su priželjkivale krah sporazuma SNSD-a, SDA i HDZ-a o novom Savjetu ministara. Tvrdi da je zastoju pregovora doprinijelo insistiranje Američke ambasade na pojašnjenju međustranačkog sporazuma u dijelu koji definiše saradnju BiH sa NATO-om.

– Dva dana nakon sporazuma Bakir Izetbegović izlazi i kaže da je sve sam objasnio sa američkim ambasadorom. Tri – četiri dana nakon toga, Palmer je rekao da mora prvo ići akcioni plan. To je dalo krila Željku Komšiću i ostalima koji su sporazum htjeli da sruše – izjavio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Izetbegović i danas, navodno, ne vidi zašto se Republika Srpska protivi još jednom koraku ka NATO-u.

– Nadam se da će do ušiju nekih političara u BiH konačno doći ono što stalno ponavljamo, a to je ono što je podvukao i gospodin Palmer – da aktivacija prvog Nacionalnog godišnjeg plana ne znači članstvo u NATO-u – naglasio je Bakir Izetbegović.

Funkcionerima Republike Srpske posebno je zasmetala Palmerova izjava da Dejtonski sporazum nije zamišljen kao fiksni akt, nego okvir koji se mijenja. Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović novom američkom specijalnom izaslaniku za Balkan odgovara da izmjena Dejtonskog ugovora ne može biti bez saglasnosti konstitutivnih Srba.

– A šta može biti konačno rješenje za BiH, to svakako treba da predlože oni koji ovdje žive. Naravno, uz dogovor sa međunarodnom zajednicom – dodao je Čubrilović.

Analitičar Aleksandar Pavić iz Palmerovih izjava i djelovanja zaključuje da je dobio zadatak da Republiku Srpsku i Srbiju, kako kaže, trajno postavi u američku zonu uticaja. Republika Srpska, naglašava Pavić, ima razloga da brine nakon Palmerove izjave da je potrebna evoluciona promjena Dejtonskog ugovora.

– Mi dobro znamo šta to znači. To znači oslabiti ili uništiti Republiku Srpsku i to je, u stvari, šifra za evoluciju Dejtona – naglasio je Pavić.

Pavić tvrdi da je Palmerova obaveza da u Srpskoj i Srbiji neutrališe uticaje velesila Kine i Rusije.

Istovremeno, novoimenovani ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski smatra da Palmer nije trebalo da prihvati funkciju specijalnog predstavnika SAD za zapadni Balkan jer, kako kaže, cilj koji je pred Palmerom, nisu uspjeli da ostvare ni njegovi prethodnici.

– Napadi na predsjednika Dodika i Republiku Srpsku, su težnja da se ona pretvori u Banjalučki kanton, a da BiH bude konstituisana po principu jedan čovjek – jedan glas – rekao je Lazanski.

Komentarišući odnose BiH sa Rusijom i Amerikom, srpski član Predsjedništva Milorad Dodik kaže da, za razliku od američke administacije oličene u Palmeru, Moskva pozdravlja dogovore ovdašnjih stranaka i insistira na primjeni slova, a ne duha Dejtonskog mirovnog sporazuma.

 

Izvor:(RTRS)

Gepostet von BL Portal am Montag, 2. September 2019Ostavite komentar: