VIDEO – Potpisana zajednička izjava: Inicijativa SDA predstavlja udar na Ustav i Dejtonski sporazum

U zgradi Vlade Republike Srpske u Banjaluci održan je sastanak predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika sa predsjednicima parlamentarnih političkih stranaka iz Republike Srpske.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da su svi predstavnici političkih partija potpisali zajedničku izjavu.

Dodik je rekao da u zajedničkoj izjavi predsjednici političkih stranaka iz Srpske upozoravaju da najava podnošenja apelacije predstavlja antiustavno djelovanje.

https://www.facebook.com/rtrs.vijesti/videos/388184071931238/

Zajednička izjava glasi:

– Upozoravamo da je podnošenje apelacije Ustavnom sudu radi ocjene ustavnosti imena Republike Srpske u potpunosti antiustavno i antidejtonsko djelovanje koje predstavlja direktan udar na untegritet i suverenitet BiH uspostavljen Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Podsjećamo, da sam Opšti okvirni okvir sporazuma za mir u BiH potvrđuje ime Republike Srpske, što je jasno naznačeno u Članu 1 stav 3 Ustava BiH kojim je definisam oda se BiH sastoji od dva entitet, FBiH i Republike Srpske. Republika Srpska je potpisnik svih 11 aneksa Dejtonskog mirovnog sporazuma bez kojih ne bi bilo današnje BiH.

Iako pravila Ustavnog suda ne dopuštaju ovakvu vrstu apelacije i ako je Republika Srpska ustavna kategorija te Ustavni sud o tome ne bi trebalo raspravljati zbog ranijih odluka Ustavnog suda BiH, koji prilikom njihovog donošenja pokazalo da se ne vode ustavom i pravom već politikom, izražavamo potpuno nepovjerenje prema ovakvom Ustavnom sudu BiH.

Ukoliko apelacija bude podnesena, a Ustavni sud prihvati da je uzme u razmatranje smatraćemo to flagrantnim kršenjem opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH i zatražićemo održavanje posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj ćemo donijeti odluku o budućem statusu Srpske i njenih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH.

Sve aktivnosti Srpske i njenih predstavnika u BiH zavisiće isključivo od eventualnih antidejtonskih i antiustavnih aktivnosti usmjerenih protiv Republike Srpske te stoga pozivamo države garante Dejtonskog mirovnog sporazuma da preuzmu mjere protiv ovakvih aktivnosti i time spriječe ozbiljne posljedice po teško uspostavljen mir i stabilnost u BiH.

On je dodao da je zahvalan svim učesnicima što su se odazvali ovom sastanku, te da su, nakon rasprave, došli do zajedničke izjave.

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica rekao je da je važno zaštiti sve prerogative državnosti Republike Srpske.

– Usaglasili smo se oko najbitnijih stvari, a razgovarali smo i o drugim modalitetima, ali je najbitnije da najprije upozorimo da je ugoržena ustavna pozicija BiH, ugožen je Dejtonski sporazum i ugrožen je Ustav Republike Srpske, naglasio je Govedarica i dodao da “smo spremni da Ustav Republike Srpske branimo.”

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić naglasio je da neodgovorna akcija SDA govori da je ova stranka spremna da u BiH izazove duboku krizu.

– Mi iz Republike Srpske ćemo i dalje pratiti ponašanje ove nacionalističke, neodgovorne stranke, rekao je Đokić i dodao da očekuje odlučnije reagovanje OHR-a.

Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske rekao je da je ovo najproduktivniji sastanak na kome su se svi ponašali odgovorno i u inetersu Republike Srpske.

– Hvala Izetbegoviću što nas je ovako lijepo ujedinio, rekao je Stevandić.

Pravda je na našoj strani rekao je Dragan Čavić, predsjednik NDP-a. Pozvao je garante Dejtonskog sporazuma da taj sporazum i zaštite.

Lider PDP-a Branislav Borenović izjavio je da SDA ne zanima napredak u BiH.

Sastanku su prisustvovali potpredsjednik SNSD-a Nebojša Radmanović, predsjednik DNS-a Marko Pavić, predsjednik SP-a Petar Đokić, predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, potpredsjednica DEMOS-a Spomenka Stevanović, predsjednik NDP-a Dragan Čavić, predsjednik SDS-a Vukota Govedarica, predsjednik PDP-a Branislav Borenović. te Obren Petrović i Boris Јerinić.

Sastanku je prisustvovao i predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

Dodik je sazvao sastanak lidera svih političkih stranaka zastupljenih u Narodnoj skupštini Srpske i Parlamentarnoj skupštini BiH, povodom najave SDA o inicijativi za preispitivanje naziva Republike Srpske.

 

Izvor:(RTRS)

 Ostavite komentar: