VIDEO – Odluka SDS-a za SNSD pogrešna, javnost podijeljena

SNSD nije SDS-u nudio fotelje, nego priliku za jedinstven nastup srpskih predstavnika u Sarajevu. To je odgovor Milorada Dodika na SDS-ovo odbijanje ponude za učešće u vlasti na nivou zajedničkih institucija.

Predsjednik SNSD-a vjeruje da su pojedinci iz najveće opozicione stranke u Republici Srpskoj u svemu vidjeli šansu za funkcije, i da im je bilo malo ono što im je ponuđeno.

“SNSD je ponudio SDS-u politiku jedinstvenog nastupa partija iz Republike Srpske u Sarajevu i to je trebalo da bude tema debate stranačkih organa SDS-a. Koliko vidim pojedinci iz SDS-a su shvatili da im je SNSD ponudio fotelje u Sarajevu i po reakcijama razumijem da u toj stranci neki nisu bili zadovoljni brojem fotelja,” rekao je Dodik.

U SDS-u, dan nakon jednoglasne odluke Glavnog odbora – muk. Zvaničan odgovor Vukote Govedarice bio je da ta stranka ne želi u koaliciju sa HDZ i SDA, mada im pune četiri godine, a i šest mjeseci nakon izbornog poraza, nisu smetali. Ministarske fotelje se nijedan SDS-ovac nije odrekao, a na sjednicama Savjeta ministara su učestvovali bez pogovora. U SNSD-u ponavljaju svoj stav – neće biti nikakve koalicije na nivou zajedničkih institucija.
“Ja nikad nisam vidjela da tu postoji prava koalicija. Tu postoje izvedenice određene i, naravno, politike koje se moraju po obavezi usklađivati, jer je naopako i pogrešno da ne budu usklađivane,” rekla je Željka Cvijanović, potpredsjednik SNSD-a.

Vukota Govedarica kratko poručuje da je sve rečeno u zaključcima sa sjednice i da nema šta da doda. Prema izvorima iz SDS-a, on i dalje ima političke ambicije, pa bi na crtu u trci za predsjednika, mogao da stane načelniku Teslića, Milanu Miličevću. Dok neki odluku koja je donesena na sjednici Glavnog odbora SDS-a ocjenjuju kao ispravnu, drugi smatraju da bi bilo bolje da su prihvatili poziv SNSD-a, s obzirom na složenost odnosa u BiH.

“Onda je jako bitno da predstavnici entiteta koji predstavljaju određenu naciju budu jako složni, jer odluke koje se donose na državnom nivou su odluke koje mogu potencijalno da ugroze politički sistem koji je uspostavljen, a on je, znamo, u BiH jedan minimalni konsenzus,” kaže Vlade Simović, Fakultet političkih nauka, Banja Luka.

Uprkos problemima, lider HDZ-a je optimista. Dragan Čović poručuje da SNSD, HDZ i SDA treba da krenu u pregovore o raspodjeli resora i da bi to pitanje bi moglo da bude riješeno u narednih mjesec dana. Ne vidi tehničke probleme, čak ni u tome što Bošnjaci u svojim redovima žele i DF Željka Komšića, čemu se upravo njegova stranka oštro protivi.

“Čini mi se da je zadnji put gospodin Izetbegović tražio određeno vrijeme, da bude jedan tim iz SDA na razgovorima kad budemo to dogovarali. Čekam ovih dana inicijativu da što prije sjednemo, da ne bi došli u neke druge probleme,” rekao je Čović.

PDP još nije ozvaničio svoju odluku, a u naredna dva dana će je dostaviti SNSD-u. Ipak, iz njihovih izjava u prethodnih nekoliko dana nije teško zaključiti da će biti slična kao SDS-ova. Lideri obe stranke, doduše, poručili su da će raditi u interesu Republike Srpske i podržati rješenja koja smatraju dobrim.

Izvor:(ATV)Ostavite komentar: