VIDEO – Kakav će biti odgovor Repulike Srpske na blokadu političkog Sarajeva?

Ako do 5. septembra bošnjački prvaci, Sporazumu o forimiranju vlasti ne budu dali šansu, sve je izvjesnije da će na blokadu političkog Sarajeva odgovoriti Narodna skupština Republike Srpske.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Srpska nema potrebu za avanturizmom, već afirmacijom ustavne strukture BiH. Za svoje poteze, srpski član Predsjednitšva već je dobio podršku koalicionih partnera, ali još nije izvjesna podrška SDS-a i PDP-a. U iščekivanju svesrpskog jedinstva, jedan od autora Ustava Republike Srpske, profesor Radomir Lukić za RTRS kaže da je na Dodikovom mjestu da bi uradio isto!

Ponašanja Komšića i Džaferovića su provokativna i diletantska i svjedoče da oni lekciju iz istorije nisu naučili, jer ovo što sada sarajevski dvojac radi je ponavljanje scenarija iz Јugoslavije od prije tri decenije. Ovako, jedan od tvoraca Ustava i član delegacije Srpske u mirovnim pregovrima u Ženevi, Njujorku i Dejtonu profesor Lukić, komentariše ucjene političkog Sarajeva.

Komentarišući Dodikovu najavu o mogućem povlačenju svih štetnih odluka po Srpsku, a koje su proizvod nametanja visokih predstavnika, Lukić pojašnjava da Ustav nema propisane recepte za svaku pojedinačnu situaciju, i da se tada rješenja izvlače iz opštih stavova.

– Kako je to bilo Republika Srpska može da donese odluku o tome, kao što su i bivše jugoslovenske Republike donosile odluke protiv Јugoslavije, pa je sve to bilo, kako se tada tvrdilo, granicama međunarodnog prava. Kršenje dejtonskog Ustava iniciraju Komšić i Džaferović svojom zaista krajnje duhovno i politički mizernom i oskudnom politikom – rekao je Lukić.

Upravo, zbog njihovog ucjenjivanja i nipodaštavanja Srba i Republike Srpske, Dodik najavljuje sjednicu Parlamenta koja će dati odgovor na sve opstrukcije, ucjene i dugove proistekle iz štetnih i nametnutih odluka. Ponovio je da Srpska nema potrebu ni za kakvim avanturizmom, već jačanjem izvornog mirovnog sporazuma.

– Skupština će predložiti razgovore Parlamentu Federacije BiH i ostalim konstitutivnim narodima. Predlagaćemo povlačanje sporazuma o vojsci, sudu i tužilaštvu, indirektnim porezima i sve ono što su nametnuli visoki predstavnici i u to ne treba niko da sumnja – kategoričan je srpski član Predsjedništva BiH.

U Dodikove izjave i stavove, odavno sumnja dio SDS-a, uglavnom, onaj koji učestvuje u bh. vlasti. Dok predsjednik ove stranke Mirko Šarović s nestrpljenjem čeka rasplet i 5. septembar, njegov stranački kolega, poslanik u Narodnoj skupštini Nedeljko Glamočak, podsjeća da je SDS uvijek, u najtežim trenucima, vodio odgovornu politiku.

– Mi nećemo podržavati politiku svakodnevnog “tezgarenja”. Ako bude dogovora i konkretnih prijedloga, ako se usaglasi , SDS će to podržati kao i do sada – navodi Glamočak.

PDP-ov Perica Bundalo vjeruje da je još uvijek moguć kompromis da izborni pobjednici formiraju vlast. U suprotnom, smatra da Dodikov potez nije ishitren, jer je riječ o ozbiljnim i krupnim političkim pitanjima za koja je potrebno mnogo ozbiljnosti i političke mudrosti.

– Moramo, prije svega, vidjeti koja će pitanja doći u Narodnu skupštinu, a ona su do te mjere ozbiljna i krupna da prethodno podrazumijevaju stav najviših stranačkih organa. Sasvim objektivno i realno, moram naglasiti da je PDP uvijek i iznad svega, kod donošenja ovakvih odluka, imala na umu interes Republike Srpske – istakao je Bundalo.

U SNSD-u podsjećaju da Srpska ima snažne institucije i da će zarad interesa svog naroda znati da odgovori na blokadu demokratije. Računaju na svesrpsko jedinstvo.

– Јa očekujem da će opozicija razumjeti te procese, a ukoliko ne bude shvatila, onda će biti jasno da su na tom mjestu po volji Izetbegovića i Komšića – naglašava Igor Žunić, šef Kluba poslanika SNSD u NSRS.

Staša Košarac, šef Kluba poslanika SNSD-a u PD PS BiH rekao je da opozicija treba da kaže da li je spremna da igra po notama Izetbegovića i stranih ambasada.

Rješenje političke krize, profesor Lukić vidi u povlačenju kadrova SDS-a i PDP-a iz bh vlasti, pogotovo Savjeta ministara u tehničkom mandatu. Podsjeća ih da su oni predstavnici i zaštitinici Republike Srpske, a ne BiH.

– Samo čvrst i odlučan stav vodi Republiku Srpsku ka cilju, bez bilo kakvih štrajk-brejkera, a cilj je formiranje izvršne vlasti u skladu sa voljom naroda. Pobjednici treba da je formiraju, poraženi prihvate. Bilo to kome milo ili krivo – jasan je Lukić.

Profesor Lukić je pozvao opoziciju u Srpskoj da izađe iz svoje uskostranačke politike, jer samo snažno političko srpsko jedinstvo vodi Srpsku, kroz ovu, kako kaže “opasnu” situaciju ka rješenju.

 

Izvor:(RTRS)Ostavite komentar: