VIDEO – Izetbegović priznao: Teško je pred Ustavnim sudom BiH osporiti naziv RS, Dodik je robustan i sposoban političar…

Gospodin Dodik je jedan robustan, sposoban političar, drzak, hrabar i tako dalje, koji polako isprobava dokle može ići, vrijeđajući OHR, američkog ambasadora, nagrađujući ratne zločince, pozivajuči Srbiju da podrži otcjepljenje RS.

To su stvari nezamislive na koje su se polako svi navikli.

To je izjavio predsjednik SDA Bakir Izetbegović u emisiji „Jedan“ BHRT.

– I sada Dodik očekuje da mi podržimo čovjeka koji će biti njegov instrument u Savjetu ministara, a otvoreno nam kaže da neće raditi po ustavu, da će raditi protiv zakona. Vrijeme je da podvučemo crtu i kažemo: E, to ne može tako. Kompromis koji mi očekujemo od srpske strane je ništa više, ni manje nego da se drže ustava i zakona – poručio je Izetbegović.

Na sugestivno pitanje novinara „i da se promijeni ime Republike Srpske, koliko će to suštinski eliminisati diskriminatorski odnos vlasti u RS prema nesrbima“, Izetbegović je odgovorio da to nije dovoljno, ali da je naziv Srpske „jedan od alata zašto se ovako odnosilo prema nesrbima“.

– To se i u svijetu etablira. Kao to je srpska Republika i normalno je da Srbi tamo vladaju, a ostali dobiju mrvicu prava. Taj instrumet treba zaustaviti. Teško je to, da bude jasna stvar, na Ustavnom sudu BiH i dobiti, mi smo toga svjesni. Veća je šansa na Strazburu. Ali, prije svega mi želimo da ukažemo na to, da razbudimo snage koje treba da se suprotstave diskriminaciji. Ja kao iskusan, star političar sam procijenio da je vrijeme da ukažemo na tu krizu – rekao je Izetbegović.

Odnos prema BiH on je opisao kroz poznati motiv kuvanja žabe.

– Kažu da ne možete žabu skuvati kada je bacite u vrelu vodu. Ali, ako polako dižete temeraturu, na nekih 57 stepeni njoj oslabe refleksi i ona više neće izaći, ona će se živa skuvati u toj vodi. To se dešava u BiH – rekao je, između ostalog, predsjednik SDA, prenosi SrpskaInfo.

 

Ostavite komentar: