VIDEO – Hoće li migrante smjestiti kod Doboja?

Srpska ne popušta pod pritiscima da na svojoj teritoriji osnuje prihvatne centre za nelegalne migrante.

Predstavnici najviših institucija ponavljaju da Srpska nema kapacitet za njihovo zbrinjavanje,ali je spremna da odgovori na izazove najavljenog osnivanja prihvatnih cenatara na međuentiteskoj liniji.

Plan Operativnog štaba BiH za pitanje migracija da jedan od prihvatnih centara bude izgrađen u opštini Doboj – Istok na međuentitetskoj liniji, ne dopada se gradonačelniku Doboja Borisu Јeriniću. Kaže da su gradske vlasti sa policijom Srpske napravile plan za rješavanje problema kojem je, kako smatra, doprinio i nesposoban Savjet ministara u tehničkom mandatu.

– Tu vidim krivicu Operativnog tima BiH i njegovog prvog čovjeka Dragana Mektića koji ne znam iz kojeg razloga ih privlači bilo kom dijelu Republike Srpske, posebno Gradu Doboju – smatra Dragan Јerinić, gradonačelnik Doboja.

Predsjednica Republike Željka Cvijanović ponavlja da u Srpskoj, uprkos pritiscima stranaca, neće biti migrantskih centara. Nelogično je, kaže, da Visoki predstavnik Valentin Incko Srpskoj savjetuje da uradi ono što odbija i njegova Austrija.

– Naš stav je tu jasan i ne razlikuje se uopšte od stava članica Evropske unije. Oni apsolutno nemaju pravo da nama govore šta ćemo raditi sa migrantima zato što su zatvorili granice. Evo, i mi bismo zatvorili svoje – navela je Cvijanovićeva.

Da bi međunarodni predstavnici voljeli da u Srpskoj budu formirani prihvatni centri za nelegalne migrante, jasno je iz današnje izjave šefa Delegacije Evropske unije.

– Pogledajte Srbiju. Srbija ima 18 prihvatnih centara koji su ravnopravno raspoređeni po cijeloj teritoriji države. Kad bi se ovde taj model usaglasio, mi bismo ga podržali – smatra Lars Gunar Vigemark, šef Delegacije Evropske unije u BiH.

Ovaj model ne podržava predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Јednako mu je neprihvatljiv i prijedlog Savjeta ministara u tehničkom mandatu da bataljon Oružanih snaga BiH bude izveden na granice sa Crnom Gorom i Srbijom. Migrantska kriza, tvrdi, mora biti rješavana na drugi način.

– Zvizdićev prevashodni zadatak je da traži rješenje kako da se migranti usmjere da idu prema Evropskoj uniji, što im i jeste željena destinacija, a ne kako da se zatvaraju granice prema našim susjedima. Moramo imati efektivne, a ne militantne mjere koje nam predlaže Savjet ministara. Očekujem da nam kao pomoćno tijelo Predsjedništva BiH predlože efektivne mjere – poručio je Dodik.

Koliko su mjere Savjeta ministara neefikasne potvrđuje i situacija u federalnom Unsko-sanskom kantonu, koji nosi najveći teret migrantske krize. Operativni štab za migracije BiH nije postigao dogovor da Evropska unija finansira centar Vučijak kod Bihaća. Predstavnici Kantona uznemireni su, kažu, objašnjenjem da Evropska unija ne želi migrantski centar blizu svoje granice. U ovom obrazloženju vide nagovještaj odluke Evropske unije da migrante što duže zadrže u BiH.

 

Izvor:(RTRS)

Ostavite komentar: