VIDEO – EBRD za BiH izdvaja 400 miliona evra

Evropska banka za obnovu i razvoj spremna je da u BiH investira 400 miliona evra. Da li će BiH dobiti milione zavisi od Republike Srpske i FBiH, odnosno od kvaliteta projekata. Republika Srpska sa EBRD-om već je dogovorila finasiranje važnih projekatata od kojih je završetak izgradnje Koridora 5C kod Doboja.

“Sa EBRD-om je već na neki način usaglašeno 210 miliona za BiH, od toga je 150 miliona Republike Srpske, 60 FBiH izgradnja koridora 5C, obilaznica oko Doboja”, istakao je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

“Više ne govore da bi samo ulagali u saobraćajnu infrastrukturu, nego govore o saradnji, ulaganju i podršci i u energetske projekte i u neke privrdne kapacitete”, naglasio je Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva Republike Srpske.

Premijer samoproglašenog Kosova Hašim Tači juče je rekao da neće doći u Sarajevo, sve dok BiH ne prizna nezavisnost Kosova i da su bilateralni odnosi između Prištine i Sarajeva veoma loši. Srpska delegacija stigla je u Sarajevo, na čelu sa predsjednicom Vlade Srbije. Ana Brnabić iskazala je žaljenje što se od ekonomskog događaja pravi politički.

“Žao mi je što nisu došli, mislim da je to pogrešna odluka, ovaj skup danas nema nikakve veze sa politikom, to je skup EBRD-a koja je učinila čast, prije svega BiH, pa i cijelom regionu da njihov godišnji skup, umjesto u Londonu bude ovdje, tako da miješati politiku sa privredom i ekonomijom nije pametno, ali ja neko vrijeme ne razumijem poteze Prištine”, rekla je Ana Brnabić, predsjednik Vlade Srbije.

Kritike na račun BiH koje je juče uputio Tači, ražalostile su Denisa Zvizdića koji još predsjedava Savjetom ministara u tehničkom mandatu. Izrazio je žaljenje zbog propusta oko viza, kao i to da mu je žao što nema konsenzusa u BiH oko priznanja Kosova.

“Mi ne govorimo o priznavanju Kosova, mi znamo da za to treba konsenzus u BiH, Predsjedništvo vodi vanjsku politiku i toga nažalost još uvijek nema”, istakao je Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH u tehničkom mandatu.

Nedolazak Aleksandra Vučića, odnosno njegov odlazak u Tiranu, niko nije shvatio kao političku proruku Sarajevu, već kao ranije preuzetu dužnost. Albanski premijer danas nije želio da posebno komentariše izostanak i poruke Hašima Tačija.

“Ima više problema u Britaniji, nego mi na Balkanu, ali ne brinite niste sami”, istakao je Edi Rama, predsjednik Vlade Albanije.

“Bila je ovdje premijerka Srbije, ima problema koje se dešavaju sa vizama slično za predsjednika Tačija, ali vjerujem da ne treba da se demotiviramo, već da idemo dalje”, naglasio je Zoran Zaev, predsjednik Vlade Sjeverne Makedonije.

Ana Brnabić izostavljena je danas sa zajedničke fotografije. Predsjednik Crne Gore pokušao je da opravda protokol.

“Konstruktivan razgovor za radnim doručkom, tako da pretpostavljam da je krenuo program bilateralnih razgovora i da je to uslovilo izostanak premijerke Brnabić sa te zajedničke fotografije”, rekao je Milo Đukanović, predsjednik Crne Gore.

Na panelu, na kom su učestvovali lideri Zapadnog Balkana poručeno je da region ima dobru poslovnu klimu, pogotovo za mala i srednja preduzeća, ali da se na političkom dijalogu i dalje treba raditi.

 

Izvor:(ATV) 

Ostavite komentar: