VIDEO – Dodik: U naredna 24 sata uspostaviti karantin na granicama za bh. državljane iz inostranstva

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine se složilo s tim da se u naredna 24 sata na svim graničnim prelazima uspostavi karantinski smještaj za državljane BiH koji dolaze iz inostranstva, kazao je za BHRT Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

” To podrazumijeva da oni provedu u karantinu 24 sata, da dobiju osnovni zdravstveni pregled i da ih nakon toga moraju preuzeti opštine i smjeste ih u opštinske karantine, a ne dozvoliti kao do sada da se ide na takozvanu kućnu izolaciju koja nije poštovana od strane mnogih pojedinaca što je uzrokovalo i širenje same epidemije. To je jedna od najvažnijih mjera koje smo učinili”, naveo je Dodik.

Predsjedništvo BiH je, kako kaže, usaglasilo nekoliko važnih stvari kada je u pitanju budžet BiH.

“Prva je da se budžet BiH koji je ranije predložen vrati na ponovno razmatranje Savjetu ministara BiH, kako bi se prilagodio novonastaloj situaciji i da se do kraja maja predloži neki novi nacrt. U svakom slučaju da se uvaže uslovi vezani za razvoj situacije, stanje prihoda koji će očigledno biti ugroženi sa stanovišta priliva u narednim mjesecima”, rekao je Dodik, naglasivši da je trenutno najvažnije da BiH ima uravnotežen i realan budžet.

Prema njegovim riječima, Predsjedništvo BiH je takođe konstatovalo da su organi BiH, sa stanovišta svojih nadležnosti, preduzeli važne mjere u sprečavanju širenja pandemije koronavirusa u Bosni i Hercegovini.

“Konstatacija je da se nije dozvolio tzv. eksponencijalni rast koji bi mogao da ugrozi čitav zdravstveni sistem, nego je to linearni rast oboljelih. Vidimo da mjere koje država poduzima daju određene rezultate”, kazao je, između ostalog, Dodik u razgovoru za BHRT.

 Ostavite komentar: