VIDEO – Dodik: Raspad BiH niko ne može da spriječi

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je u intervju za politički magazin Pečat Radio-televizije RS, da ovakva Bosna i Hercegovina ne može da opstane, jer je nastala kao eksperiment i na tom nivou ostala tokom čitavog svog postojanja.

Dodik je kaže da je BiH u stagnaciji i raspadanju i da to niko ne može da spriječi, jer ona nije nastala kao interes naroda, već kao igra i pokušaj pravljenja države.

Ističe da BiH ne treba da postoji kao država, jer je izmišljena kao dio napora određenih grupa u tadašnjoj američkoj administraciji.

– BiH, ovakva kakva je, i danas dokazuje da nije trebalo da postoji, jer bi razvoj zasebnih zajednica i država – Republike Srpske, Herceg Bosne i Bosne, bio uspješniji i imali bi daleko više napretka – smatra Dodik.

Dodik naglašava da je za to da svi konačno uvide da BiH ne može da funkcioniše bez bazičnog dogovora, da je ovakvo stanje neodrživo.

– Danas treba da se omogući Hrvatima da imaju svoj entitet. Republika Srpska treba slobodno da odlučuje o svom statusu, a Bošnjaci bi mogli da se organizuju u dijelu koji kontrolišu i to nazovu Bosnom, te da se koncentrišu oko pomoći muslimanskih zemalja. Tako bismo bili daleko uspješniji – naglasio je on.

Dodik kaže da predsjednik SDA Bakir Izetbegović, neprestanim negiranjem ustavne strukture i nastojanjem da uništi Republiku Srpsku, vodi BiH u propast.

Ističe da Izetbegovićeva izjava da će održavati “status kvo” jer ne želi SNSD u Savjetu ministara dok ne shvate da, kako kaže, entiteti ne mogu komandovati državom, predstavlja negiranje entiteta i realnog političkog dogovora.

– Bosna i Hercegovina nije u statusu kvo, ona je u stagnaciji i raspadanju. Bakirova vizija Bosne je takva da nema Republike Srpske, jer kaže “neće nama entiteti uređivati, nego neko drugi”. Ko drugi? Alah će uređivati, a ne realan politički dogovor – kaže Dodik i dodaje da status kvo potvrđuje nesposobnost BiH.

Govoreći o najavi SDS-a i PDP-a da će pokušati da formiraju vlast na nivou BiH, Dodik naglašava da oni nemaju odgovornost prema narodu i da njihovo djelovanje u Sarajevu u posljednjih pet godina, predstavlja spiralu izdaje nacionalnih interesa Srpske i omalovažavanja srpskog naroda.

– Narod mora da zna da /predsjednik SDS-a/ Mirko Šarović i /predsjednik PDP-a/ Branislav Borenović i njihovi sljedbenici vrše dodatnu produženu izdaju srpskih nacionalnih interesa. Šarovića ne zanima Republika Srpska, već samo fotelja u Sarajevu i dogovor oko toga – kaže Dodik, koji je lider SNSD-a.

Dodik poručuje da će SNSD blokirati sve procese na nivou BiH ukoliko SDS i PDP formiraju vlast mimo izborne volje građana Republike Srpske. Podsjeća da im je ponuđeno jedinstveno djelovanje svih stranaka iz Srpske u Sarajevu, ali da su to ove dvije partije odbile i izabrale Izetbegovića, ignorišući srpske nacionalne interese.

 

Izvor:(RTRS)Ostavite komentar: