VIDEO . Dodik poručio: NATO je za Republiku Srpsku završena priča

Za nas je članstvo u NATO završena priča, i mi o tome više nećemo razgovarati – kategoričan je Milorad Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH podsjeća da su njemački i italijanski vojnici koji su tokom ratova na Balkanu rukovali municijom sa osiromašenim uranijumom poboljevali od raznih malignih oboljenja, i da su njihove porodice zbog toga pravdu tražile na sudu.
Situacija u Srpskoj je po tom pitanju mnogo gora, kaže Dodik za ATV.

“Činjenica je da u Republici Srpskoj na godišnjem nivou oboli preko 5.000 ljudi od malignih oboljenja što je iznad prosjeka u regionu, pa čak i na svjetskom nivou, na broj stanovnika, govori o tome da ovdje nije cilj bio samo vojnik koji je tada nosio pušku, nego je cilj bila budućnost koju je tada trebalo zatrovati”, kaže Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Sljedeće godine, Srpska i Srbija zajedno bi trebalo da traže odštetu od zemalja učesnica NATO agresije, zbog upotrebe projektila sa osiromašenim uranijumom tokom bombardovanja devedesetih. Dosta toga smo uradili istražujući uticaj ovih projektila na zdravlje ljudi, ali i na životnu sredinu, ocjenjuje predsjednik Komisije skupštine Srbije za istraživanje posljedica NATO bombardovanja.

“Suštinska stvar je da mi prikupimo dokaze, da mi praktično tražimo ono što je za nas u ovom trenutku najbitnije, a to je liječenje ljudi, novac za prevenciju određenih oboljenja, za rano liječenje, za asanaciju životne sredine tamo gdje treba, tako da je to suštinska stvar u ovom trenutku za nas”, ističe Darko Laketić, predsjednik Komisije NS Srbije za istraživanje posljedica NATO bombardovanja.

Nemamo pravo da tražimo ulazak u NATO zbog svih onih koji su stradali pod njihovim bombama, ali i zbog onih koji i danas trpe posljedice – poručuju iz Republičkog centra za istraživanje rata i ratnih zločina. U ovom centru kažu da oni već dvije godine istražuju posljedice NATO bombardovanja Republike Srpske.

“Kada se uzme opština Hadžići, gdje je korištena municija sa osiromašenim uranijumom, stanovništvo koje je poslije Dejtona prešlo da živi, odnosno izbjeglo na teritoriju opštine Bratunac, to stanovništvo Hadžića četiri puta više je oboljevalo od kancera u odnosu na domaće stanovništvo.

Kojić podsjeća da su oni stupili u kontakt sa komisijom u Srbiji koja se bavi posljedicama NATO bombardovanja. I pored vremenske distance, ne treba odvojeno posmatrati bombardovanje Srbije i bombardovanje Srpske, jer je tu, ističe Kojić, gađan jedan narod.

 

Izvor:(ATV)Ostavite komentar: