VIDEO – Dodik o najavi SDA za promjenu imena Republike Srpske: Ovo je inicijativa za razdruživanje u BiH

23.01.2019. | 18:02

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je, povodim najave SDA o inicijativi za promjenom imena Republike Srpske, da je Srpska ustavna kategorija i dodao da se ne može dovesti u pitanje njeno ime.

Republika Srpska je ustavna i međunarodno priznata i po ocjeni Venecijanske komisije iz 2005. godine”, naglasio je Dodik.

Dodik je rekao da je inicijativa SDA postojala i ranije i da ju je pokrenuo Sulejman Tihić, ali ju je pod uticajem stranaca povukao.

“SDA ovom iniscijativom želi da problematizuje Republiku Srpsku. U Ustavu BiH u Članu 1. stav 3 piše da je BiH sastavljena od dva entiteta – FBiH i Republika Srpska. Samim tim Srpska je ustavna kategorija i ne može se dovesti u pitanje njeno ime”, rekao je Dodik.

On je istakao da je ova inicijativa neprihvatljiva i nespojiva sa Ustavom BiH.

“Zatražićemo zasjedanje NSRS ukoliko bude aktivirana ova inivijativa, a biće preispitan i način moge učešća u radu Predsjedništva BiH. Ovo je inicijativa za razdruživanje u BiH”, poručio je Dodik.

Istakao je da je važno da Srpska još jednom iskaže konsenzus o tome.

Dodik je za sutra najavio sastanak sa liderima svih partija u NSRS i PS BiH na kojem će se raspravljati o inicijativi SDA.

“Ovo je tačka preko koje se ne može preći i ja je neću preći. Ne želim da neko na ovaj način omalovažava Republiku Srpsku”, poručio je Dodik.

Izvor:(RTRS)