VIDEO – Dodik: Mađarska će se orijentisati na saradnju sa Republikom Srpskom

Predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je za RTRS da je mađarski premijer Viktor Orban jasno poručio da je potrebno jačati odnose sa BiH time što će se Mađarska daleko više orijentisati na saradnju sa Republikom Srpskom.

On je izrazio zadovoljstvo današnjim sastankom sa Orbanom, rekavši da je vođen otvoren razgovor i dogovorena saradnja.

Dodik je istakao da je veoma važno da su Srbija i Mađarska riješile odnos u pravcu podrške nacionalnim manjinama, te da je to doprinijelo relaksaciji sveukupnih odnosa.

– Orban smatra da je to osnova za uspostavljanje dobrih odnosa sa Republikom Srpskom i nastavak saradnje sa Sarajevom – rekao je on.

Dodik je podsjetio na kontinuitet Orbanovih izbornih pobjeda, naglasivši da je sadašnja slika Mađarske rezultat njegove odgovorne politike.

– Orban je naslijedio situaciju u kojoj je Mađarska bila pred bankrotom, ali su prošli kroz teške reforme i danas je međarska ekonomija jedna od četiri rastuće ekonomije u EU. Mađarska ima kontinuitet rasta i bilježi smanjenje stope nezaposlenosti. Sve je to rezultat odgovorne politike Viktora Orbana koji nije oklijevao da preduzme sve što je bilo neophodno u korist mađarskog naroda i države – istakao je Dodik.

On je naveo da su građani Mađarske to prepoznali, te da zvaničnici Republike Srpske čine isto.

– Zaštita Republike Srpske je osnov naše politike. Mi u tome nismo imali sagovornike na Zapadu, ali sada sa sigurnošću možemo da kažemo da se to promijenilo i da nailazimo na razumijevanje – istakao je srpski član Predsjedništva BiH.

Dodik je rekao da Orban vjeruje da će buduća politika Evropske unije biti usmjerena ka stabilizaciji i jačanju koncepta država članica, a ne njihovog razvlašćivanja i gubljenja suvereniteta.

– Orban i njegova partija traže partnere u tom, kojih u Evropi ima sve više. On vjeruje u EU, ali ne u dosadašnjem konceptu koji je doveo do toga da Evropa pravi probleme, a ne da ih, kao nekada, rješava – istakao je Dodik.

 

Izvor:(RTRS)Ostavite komentar: