VIDEO – Dodik: Kitarovićeva imala dovoljno elemenata za izjavu o BiH

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je u intervjuu za RTRS da je BiH nestabilna i neodrživa zemlja, te da je poznato da je iz Bosne i Hercegovine sa prostora Evrope, bilo najviše pripadnika Islamske države koji su ratovali u Siriji i koji se sada vraćaju.

Komentarišući izjavu hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović da je BiH “pod kontrolom militantnog islama” i da “Bosnom i Hercegovinom upravljaju ljudi povezani s Iranom i terorističkim organizacijama”, Dodik je rekao da vjeruje da je Kitarovićeva, na osnovu prikupljenih podataka hrvatskih obavještajnih struktura, imala dovoljno elemenata za takvu tvrdnju.

On je podsjetio da su nakon te izjave uslijedila pojedinačna reagovanja iz BiH, ali da Bosna i Hercegovina nema i ne bi trebalo da zauzima stav o tome.

Dodik je rekao da je svima dobro poznata činjenica da se u BiH desilo nekoliko terorističkih napada, kao i da je na pojednim mjestima isticana zastava Islamske države i da se periodično održavaju sastanci vehabijskog pokreta.

– Јasno je da nisu svi Bošnjaci/muslimani teroristi, ali je isto tako jasno da su svi oni koji su činili teroristička djela u BiH muslimani – naveo je on.

Dodik je naglasio da je izjava hrvatske predsjednice motivisana i činjenicom iz prošlosti – da je Hrvatska omogućila da 4.500 mudžahedina prođe u BiH i počini stravične zločine koje niko iz svijeta nije htio da vidi.

– Nisu htjeli da gledaju odsijecanje glava, dok se to njima nije počelo dešavati – rekao je Dodik.

 

Izvor:(RTRS)Ostavite komentar: