VIDEO – Čović vjeruje u sporazum: Mandatara treba imenovati odmah, sve ostalo su tehnička pitanja

Predsjednik HDZ BiH i HNS Dragan Čović izjavio je danas da mandatara za sastav Savjeta ministara BiH treba imenovati odmah, dok su ostale stvari, kako je rekao, tehnička pitanja.

Čović nije dao odgovor na pitanje novinara u Mostaru kada će doći do novog sastanka lidera SDA i SNSD, odnosno s Bakirom Izetbegovićem i Miloradom Dodikom.

– Prošle sedmice sjedio sam sa američkim ambasadorom. Moj stav je da treba odmah imenovati mandatara i dati šansu novom Savjetu ministara BiH, jer već smo dogovorili resore.

Sve što se tiče NATO i godišnjih izvještaja treba onda raditi bez odlaganja. Ne smiju nas druga pitanja omesti da imamo Savjet ministara, jer sada imamo predsjedavajućeg Savjeta ministara i predsjedavajućeg Zastupničkog doma PS BiH u istoj osobi – rekao je Čović.

Upitan je vjeruje li još u sporazum lidera koji ističe 5. septembra, na šta je rekao – Ja ne bih bio ja da nisam očekivao ono što smo se dogovorili.
– Mi smo nešto potpisali i to je bio produkt dugog pregovaračkog procesa. Mislim da smo prokockali 26 ili 27 dana u našem dogovoranju. Potpis koji smo stavili u kancelariji EU toliko je snažan i bez otvorenih pitanja da je bilo očekivati da se to završi. Mi nemamo drugog puta nego da tražimo kompromis. Naš put je ka EU, ka NATO, ali moramo odrediti dinamiku šta je tehničko, a šta strateško pitanje – kazao je Čović.

Inače, Čović se danas susreo sa delegacijom Udruženja Hrvata BiH Prsten. Predsjednik tog udruženja Pavo Zubak pohvalio je profesionalnost rada HNS kao “nezaobilaznog okvira hrvatskog naroda”.

– Ono što nas iznenađuje jeste da gotovo godinu dana iza izbora još nismo formirali vlast – rekao je Zubak.

 

Izvor:(Klix.ba)Ostavite komentar: