VIDEO – Članovi Predsjedništva BiH sa Johanesom Hanom

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i članovi Predsjedništva Željko Komšić i Šefik Džaferović borave u posjeti Briselu. Završen je radni doručak sa komesarom za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Јohanesom Hanom.

Radnom doručku prisustvovao je i Žan-Klod Јunker, predsjednik Evropske komisije.

Planiran je sastanak i sa predsjednikom Evropskog savjeta Donaldom Tuskom.

Članovi Predsjedništva razgovarali su juče u Briselu s visokom predstavnicom Evropske unije Federikom Mogerini, koja je dala podršku evropskom putu BiH.

Ukazala je i da vlasti u BiH treba hitno da traže rješenja za aktuelna pitanja, uključujući i formiranje vlasti na svim nivoima. Mogerinijeva je imala priliku da detaljnije čuje stavove Republike Srpske, jer je sa predsjedavajućim Predsjedništva Miloradom Dodikom imala odvojeni susret, nakon zajedničkog, sa svim članovima Predsjedništva.

Dodik je poručio da je na sastanku izražena želja da BiH što prije dobije kandidatski status.

– Stekao sam utisak da ljudi koji rade na ovim pitanjima veoma dobro znaju detalje i da je, u tom pogledu, njihova želja da se nakon Upitnika pokuša u mandatu ovog saziva Evropske komisije, a to znači do 1. novembra, doći do odluke o davanju kandidatskog statusa, koji bi kasnije bio obezbijeđen kroz podršku zemalja članica EU – naveo je Dodik.

On je u Briselu s bivšim visokim predstavnikom u BiH Miroslavom Lajčakom razgovarao o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i regionu.

 

Izvor:(RTRS)

 

Ostavite komentar: