VIDEO – Čemu služe rezultati popisa stanovništa?

Dok se evropske i uređene vanevropske države, na pragu još jedne dekade, uveliko pripremaju za novi zahtjevan posao popisa stanovništva, u BiH se ne koriste rezultati ni onog jedinog, poslijeratnog, iz 2013. godine! Ili se koriste samo djelimično i za političke potrebe.

Zakon o popisu stanovništva, u Sarajevu “krojen“ je godinama. Mjeseci su potrošeni na dirigovani popisni inženjering kojim su naturalizovani Nijemci, Šveđani, Norvežani… “pozivani“ da u prvoj polovini oktobra 2013. godine, baš u BiH iskoriste godišnji odmor. Da organizovano autobusima pristižu; da virtuelno, dan ili dva – dok popisivači u ulici posao ne završe – žive u jednosobnom stanu sa još 30-ak članova domaćinstva. Ili da u BiH prespavaju, a svakodnevno “skoknu“ do Skandinavije na posao ili u školu!

A onda su još tri godine potrošene u nadmudrivanju i prijetnjama tužbama, kako bi se “inovirala“ egzaktna nauka – matematika! I napokon – sredinom 2016. Sarajevo je uskliknulo – “eureka“! Željeni rezultat – većinsko bošnjačko stanovništvo – bio je na stolu! Uspjeli su sarajevski “statističari“ kršeći zakon – da među stalne bh. stanovnike smjeste i oko 196.000 “dopisanih“ ili prepopisanih. Ali, “popisni plagijat“ vratio se kao bumerang – onog trenutka kada je trebalo formirati federalni Dom naroda! Odluka CIK-a da se, kao osnov za izbor delegata u ovom izbornom ciklusu, koristi upravo posljednji popis, “podigla“ je Sarajevo na noge! Sinhronizovano – i političare i statističare!

Sijevale su apelacije Ustavnom sudu! Јedna – 27 poslanika SDA riješena je! Sudije su se proglasile nenadležnim, jer je Uputstvo CIK-a podzakonski akt, a Ustavni sud nadležan samo za zakone! Јoš najmanje tri apelacije sa istim ciljem – “negiranja“ rezultata posljednjeg popisa, ali u drugačijoj pravničkoj formi, na odluke sudija čekaju!

I zvanični Brisel “iskusio“ je mešetarenje rezultatima popisa u BiH. U baznom Upitniku umjesto egzaktnih podataka o broju stanovnika – dobio je dva odgovora! Јedan Agencije za statistiku BiH i drugi Zavoda za statistiku Republike Srpske koji je sarajevsko mešetarenje “korigovao“! I opet je Sarajevo bilo na nogama, pokušavajući da ospori pokazatelje iz Srpske. Uzalud! Brisel ih je “verifikovao“ i zatražio dodatna statistička pitanja. I opet će put Brisela dualni odgovori.

“U dodatnim pitanjima postojala su četiri pitanja koja su se ticala statistike. Nije bilo moguće postići konsenzus oko tih pitanja pa su išli odgovori iz Zavoda za statistiku i Agencije za statistiku BiH”, rekao je Ognjen Ignjić, portparol Republičkog zavoda za statistiku.

I dok u Republičkom Zavodu, koji je iz “dirigovanih“ rezultata popisa eliminisao 58.000 prepopisanih imena, dokumentuju kako te podatke u Srpskoj koriste svi – političari, analitičari, stručna i naučna javnost, novinari…u Agenciji za statistiku BiH – muk! Kome ili čemu služe “frizirani“ njihovi rezultati popisa – na pitanje ne odgovaraju. Lokalne zajednice ih ne koriste! Ili to čine sa velikom rezervom! Ekonomisti, demografi, sociolozi, ljekari….takođe!

“Nažalost, ispada da nisu služili ničemu jer još se ne primjenjuju. Stanovništvo je ključni faktor u svakoj zemlji, prema tome ovdje sve njihove strukture i sve one druge pokazatelje od poljoprivrede, domaćinstava itd. Trebalo je primjenjivati u skladu sa standardima, preporukama kako Ujedinjene nacije inače utvrđuje svu metodologiju”, kaže domograf Stevo Pašalić.

Ali, metodologija i standardi “gaženi“ su prilikom popisnog inženjeringa 2013. Potom tokom zbrajanja popisnica 2016. Istine radi, Evrostat je tada “priznao“ rezultate popisa za cijelu BiH. Ali, direktor Piter Everers je brzo napustio Sarajevo. I više se vraćao nije! U “amanet“ je ostavio predratne rezultate popisa – stare gotovo tri decenije – kojima je rok “upotrebe“ davno prošao. I koji se u svim demokratskim zemljama koriste samo za poređenje! Ali, ne i u BiH!

 

Izvor:(RTRS)

 

Ostavite komentar: