VIDEO – Bihaćka policija u dvije kuće pronašla 282 migranata

Ukupno 282 migranta pronađena su u dvije porodične kuće u Bihaću tokom današnje akcije MUP-a Unsko-sanskog kantona i i Kantonalne uprave za inpekcijske poslove.

Svi migranti su prebačeni na lokalitet Vučjak gdje lokalne vlasti planiraju napraviti veliki migracioni centar.

Prema riječima portparola MUP-a USK Aleta Šiljdedića tokom akcije su povrijeđena četiri policajca, jer su neki migranti pružali otpor prilikom “deložacije”.

“U prvoj kući boravilo je 180 osoba, a u drugoj 102 migranta”, rekao je Šiljdedić za Klix.ba.

Inspektori su zapečatili objekte gdje je boravilo blizu tri stotine migranata, a vlasnici kuća će biti sankcionisani. Već sutra se nastavljaju iste aktivnosti s obzirom da na području Unsko-sanskog kantona postoje stotine objekata gdje ilegalno borave migranti.

“To će trajati danima. Policija će prevoziti migrante do Vučjaka gdje su postavljeni šatori. Nadamo se da će se ubrzo zvanično oformiti kamp i da će zaštitarske agencije preuzeti osiguranje, jer mi ne možemo biti na svim lokacijama”, dodao je Šiljdedić.

Ministar MUP-a Unsko-sanskog kantona Nermin Kljajić danas je potvrdio da su na Vučjaku osigurani šatori, voda, hrana i medicinska pomoć migrantima. Iz gradske organizacije Crvenog krsta potvrđen je maksimalni angažman i spremnost za prijem nekoliko stotina osoba na Vučjak.

Migranti su do Vučjaka prevezeni u autobusima i policijskim vozilima.

Prilikom pretresa kuća pronađen je veliki broj predmeta za koje se smatra da su korišteni u tučnjavama i drugim incidentima koji su zabilježeni proteklih dana.

 

Izvor:(Klix.ba)

 

Ostavite komentar: