VIDEO – Alija Delimustafić, ni nakon dvije godine od hapšenja, nije dobio optužnicu

U sarajevskoj “Pravdi” nema pravde i ne zna se kada će je i da li će je uopšte biti!? Suština je to sudskog procesa, koji se pred kantonalnim sudom u Sarajevu “vodi” skoro godinu i po, a da još zakonski ni počeo nije.

Prvooptuženi – ratni ministar policije tzv. Republike BiH Alija Delimustafić, sa manjim prekidima, dvije i po godine je u pritvoru, a da optužnicu nije ni saslušao. Kantonalno tužilaštvo, tereti ga zajedno sa još 46 optuženih “pomagača” za višegodišnje nezakonito knjiženje i preprodaju nekretnina umrlih, protjeranih i raseljenih Sarajlija, uglavnom Srba.

“Uhapšen Alija Delimustafić” – bombastično je publikovalo sarajevsko Kantonalno tužilaštvo sada već davne 2016. godine! Bio je “mozak” zločinačke organizacije udruženih fizičkih i pravnih lica, sudija, tužilaca, advokata, sudskih vještaka, notara, kurira, direktora i zamjenika…, koji su poslijeratnih godina po Sarajevu, otimali tuđu imovinu! Lažno je kupovali, preprodavali… I sve to falsifikovanim ugovorima preknjižavali. Najmanje 70 nekretnina, vrijednih bar 10 miliona maraka.

Јoš nepročitana optužnica na 1.000 stranica! I hiljade dokaza. Olakšanje za prevarene, njihove potomke i nasljednike! Ali, 27 mjeseci je prošlo a da sudski proces ni počeo nije.

-Svakih 15 dana uredno se zakazuju rasprave s obzirom da se radi o pritvorskom predmetu. Međutim zakon je jasan, on zahtijeva prisustvo svih optuženih u isto vrijeme, tako da je postupak faktički još na početku – ističe advokat u predmetu “Pravda” Senad Bilić.

Јoš u januaru 2018, kada su optuženi danima izgovarali kako “nisu krivi”, problem, bar onaj prostorni, bio je evidentan. I najveća sudnica bila je premala da istovremeno primi sve optužene, njihove advokate, pa sudije, tužioce, neizostavno policijsko obezbjeđenje…

Ali, za razliku od glavnog pretresa, koji počinje čitanjem optužnice, zakon je dozvolio da se izjašnjenje o krivici može vršiti “u nastavcima”! Tako je i bilo! A sva ostala ročišta zbog odsustva jednog ili više optuženih usljed zdravstvenih poteškoća, odgođena su! Pojedini optuženi nisu dobro čuli, pa je Sud nalagao vještačenje. Kupovao im slušne aparate! Drugi su bivali virozni! Pojedinci ozbiljno bolesni! U Sudu su tek spremni da sve uokvire Zakonom.

-Glavni pretresi su odgađani jer nisu bile ispunjene zakonske pretpostavke i to zbog zdravstvenog stanja pojedinih optuženih, koji su uredno dostavili medicinsku dokumentaciju -stoji u odgovoru Kantonalnog suda u Sarajevu.

I dok sudsko vijeće arhivira nalaze optuženih, ročišta se odgađaju. Prebrojali smo najmanje 15! I još dvije statusne konferencije jer nisu dobro “izračunate” stolice. Za to vrijeme “mozak” koruptivnih radnji – Alija Delimustafić – je na izlaznim pritvorskim vratima. S obzirom na pravnu kvalifikaciju, zakonski u pritvoru može provesti maksimalno tri godine od potvrđivanja optužnice.

Zbog “suđenja u nerazumnom roku” koje ni počelo nije, Delimustafić je već stigao do Ustavnog suda. Njegova apelacija na odgovor čeka. Ali, tužilačko-sudijska sarajevska elita i ne pomišlja da, primjera radi, optužnicu izmijeni, i u odvojenim predmetima optuženima sudi.

Ali, ovi u Sarajevu, godinama ne počinju. A Tužilaštvo je najavilo 150 svjedoka. Odbrane i mnogo više. Svako zakazano pa otkazano ročište budžet itekako košta! Kantonalna tarifa ponaosob, advokata po službenoj dužnosti – 450 maraka, pa radni sati sudija, tužilaca, policajaca – u konačnom zbiru jedno ročište – 20.000 maraka.

Koliko tek novaca i nerava košta oštećene vlasnike nekretnina – to ni Pitagora izračunati ne može!? Ali pravosuđe tjera po svome, dok se početak sarajevske “Pravde” i ne nazire! A tek kraj!?

 

Izvor:(RTRS)

 Ostavite komentar: