Veto bez podrške: Ustavni sud nije prihvatio zahtjev Bošnjaka

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske nije prihvatilo zahtjev Bošnjaka za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa u Zakonu o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, jer, kako je obrazloženo, nije konkretizovan.

“Zahtjev Klub Bošnjačka u Vijeću naroda Repbulike Srpske za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnog bošnjačkog naroda koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti nije prihvatljv jer nije konkretizovano na koji način je vitalni nacionalni interes povrijeđen”, saopšteno je iz Vijeća.

Iz Vijeća navode da obrazloženje odluke ne sadrži razloge koji se mogu dovesti u vezu sa relevantnim odredbama Ustava Republike Srpske o zaštiti vitalnih nacionalnih interesa konstitutivnih naroda određenih amandmanima na Ustav Republike Srpske.

Vijeće je utvrdilo da ovakav zahtjev nije prihvatljiv, s obzirom na to da se, kao i u više slučajeva do sada, obrazloženje odluke o pokretanju postupka zaštite vitalnog nacionalnog interesa ne može smatrati obrazloženjem u smislu odredaba Poslovnika o radu Ustavnog suda Republike Srpske.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 28. decembra prošle godine Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, a kojim se uređuje svojina koju koriste subjekti koji vrše tu vlast od potpisivanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH.

Ostavite komentar: