Veliki projekat OS BiH: Četiri američka helikoptera dolaze u BiH

U američkoj kompaniji Bell za potrebe Oružanih snaga (OS) BiH počela je proizvodnja četiri helikoptera Huey II, a prve letjelice u Bosnu i Hercegovinu bi mogle stići već iduće godine.

Nabavka ovih helikoptera, čija je vrijednost 38,5 miliona dolara, najveći je investicioni projekat od osnivanja Oružanih snaga BiH, s tim da će Bosna i Hercegovina u tom projektu učestvovati sa “svega” 4,36 miliona dolara, a ostalo će finansirati SAD.

Oklopna vozila

“Ovime nas Amerikanci praktično časte. Mi nismo članica NATO-a, ali je NATO-u i Americi bitno da se ti helikopteri nabave, jer smo već dobili poziv za članstvo i SAD i NATO žele da osnaže BiH kako bismo bili bliži tom savezu”, rekao je Đuro Kozar, vojni analitičar, koji ističe i to da u vazdušnoj brigadi Oružanih snaga BiH ima 38 helikoptera i nijedan nije mlađi od 25 godina.

Što se tiče novih helikoptera, kako je nedavno rekao Senad Mašović, načelnik Zajedničkog štaba OSBiH, kompletna finansijska konstrukcija je zaokružena, dok će isporuka zavisiti od proizvođača.

“Apsolutno sve ide po planu i nikakvih problema nema u implementaciji tog projekta. Da budemo jasni, počela je proizvodnja helikoptera za potrebe OSBiH i mi očekujemo da u potpunosti, u skladu s onim što je potpisano i definirano i iza čega stoji vlada SAD-a, bude implementirano. Dakle, nema nijednog problema”, naglasio je Mašović.

Istovremeno, on je najavio i projekt u okviru kojeg će OSBiH biti isporučeno i 28 specijalnih višenamjenskih vojnih vozila Humvee, a jedan dio njih će biti oklopljen.

Ugovor o nabavci helikoptera, koji će moći prevesti do 13 osoba i nešto više od dvije tone tereta, još 2019. godine potpisala je bivša ministarka odbrane Marina Pendeš, koja je tada istakla da je nabavka četiri helikoptera najveći investicioni projekat od osnivanja Oružanih snaga BiH kako po iznosu sredstava, tako i po učinku koji će imati na operativne kapacitete i sposobnosti OSBiH.

“Ovo će nam dati više mogućnosti da budemo čvrst oslonac svim stanovnicima BiH, da damo svoj doprinos u projektima regionalne saradnje, te na kraju da učvrstimo našu poziciju pouzdanog partnera u međunarodnim odnosima”, rekla je tom prilikom Pendeš.

Inače, ugovor o nabavci helikoptera podrazumijeva isporuku četiri helikoptera, preobuku pilota i tehničara u centrima za obuku firme Bell Helicopter Textron, zatim isporuku rezervnih dijelova i potrošnih materijala za dvije godine i 300 sati leta godišnje, takođe isporuku alata i ispitnomjerne opreme za održavanje helikoptera i isporuku tehničke dokumentacije za vazdušno-tehničko održavanje.

Ostavite komentar: