“Velika politička i moralna sramota za cijeli grad”: Njemački mediji o Bogiću Bogićeviću

Bogić Bogićević je slovio kao političar koji bi mogao ujediniti Sarajevo, piše Sueddeutsche Zeitung.

List podsjeća da je on postao legenda otkako je u martu 1991. godine predsjedniku Srbije Slobodanu Miloševiću rekao odlučno: “Ne”.
“Ja sam doduše Srbin, ali ne po profesiji”, rekao je Bogićević Slobodanu Miloševiću, koji je kasnije bio optužen za ratne zločine. Bogić Bogićević do danas slovi kao jedan od rijetkih političara u BiH koji je bez sumnje operisan od svakog nacionalizma, korupcije i nepotizma – piše list.
U listu se dalje navodi da je velika senzacija u inostranstvu bila gubitak Stranke demokratske akcije (SDA) na izborima 2020. godine, koju brojni građani smatraju korumpiranom. Ona je poražena od strane saveza četiri stranke, koje su se potom usaglasile da Bogićevića predlože za gradonačelnika.
“Njegov izbor u Gradskom vijeću je slovio kao formalnost, ali iznenađujuće tokom tajnog glasanja nije dobio većinu. U pismu koje je Bogićević uputio šefovima Socijaldemokratske stranke, napisao je da je njegova kandidatura očigledno postala kamen spoticanja unutar četvorke”, piše SZ.
U pismu koje je Bogićević potom uputio građanima, podsjeća list, on je rekao da se teškog srca odlučio, ali da je to za njega bio jedini častan odgovor na svaki pokušaj da ga se ljudski i politički ponizi.
List završava tekst citirajući režisera Dinu Mustafića, koji je rekao: “Ovo je velika politička i moralna sramota za cijeli grad”, prenosi Avaz.

Ostavite komentar: