Velika odgovornost na roditeljima! Zeljković: “Preporuka da djeca u školi koriste pamučne maske”

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković rekao da je Institut pripremio set mjera za početak školske godine u Srpskoj.

Učenici su obavezni da nose zaštitnu masku i da se obezbijedi poštovanje fizičke distance.

“Preporučili smo da djeca nose pamučnu masku prilikom dolaska u školu i u učionicu, ali ne i na času”, rekao je Zeljković.

On je dodao da će u učionicama biti jedno dijete u jednoj klupi, te da će takva fizička distanca omogućiti da djeca budu bezbjedna.

Institut je preporučio da se časovi fizičkog vaspitanja odvijaju na otvorenom, a nikako u zatvorenom prostoru. Ova preporuka važi i za druge aktivnosti za koje je moguće obezbijediti uslove za održavanje na otvorenom.

Institut je preporučio roditeljima da se minimalno zadržavaju kada dovode djecu i održavaju distancu od dva metra.

“Roditelji su dužni da djeci mjere temperaturu i prate simptome, te obavijeste porodičnog doktora u slučaju pojave simptoma”, naveo je Zeljković.

Zeljković je napomenuo da će hitno biti testirana djeca kod koje se pojave simptomi, te da će do dobijanja rezultata ostatak razreda biti u kućnoj izolaciji.

Direktor Republičke uprave civilne zaštite Milan Novitović naveo je da će 20. avgusta početi dezinfekcija svih škola i đačkih domova, te školskih dvorišta.

Ostavite komentar: