Varhelji ohrabren porukama: Zvaničnici Srpske podržavaju ubrzan put ka EU

Bude li u BiH nastavljen ubrzan proces formiranja vlasti na svim nivoima, nakon decembarskog samita EU – Zapadni Balkan, već 15. decembra Evropski savjet mogao bi odobriti BiH status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, potvrdio je evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji.

On je rekao da je ovaj samit u Tirani jedinstven jer se lideri EU i Zapadnog Balkana prvi put sastaju van Brisela, dodajući da BiH ima vremena i priliku da dobije kandidatski status, prenosi RTRS.

Varhelji je izrazio nadu da će BiH jačati institucije kako bi samostalno mogla donositi odluke i da strane sudije u Ustavnom sudu BiH neće više biti potrebne po isteku tekućeg mandata.

Varhelji je istakao i da zvaničnici Republike Srpske podržavaju ubrzan put ka Evropskoj uniji.

– Imao sam priliku da se sastanem sa novom predsjedavajućom Predsjedništva BiH Željkom Cvijanović i zaista sam ohrabren porukama koje sam čuo od nje, odnosno spremnošću za ubrzan put ka EU – istakao je on.

Varhelji je dodao da on i predsjednik Srpske Milorad Dodik dijele zajednički interes za što brži napredak na evropskom putu i osiguranje mira, stabilnosti i razvoja.

Ostavite komentar: