Vanredno stanje u Tešnju: U nevremenu sinoć poplavljeni objekti i putevi, 17 evakuisanih

Područje opštine Tešanj sinoć oko 22 sata zahvatilo je nevrijeme praćeno jakim vjetrom, gradom i obilnim kišnim padavinama.

Posebno je bilo izraženo na jugozapadnom, zapadnom i sjeverozapadnom području opštine naseljena mjesta Piljužići, Jelah, Mračaj, Miljanovci, Tešanj, Džemilić Planje, Mrkotić i Kalošević, te je zbog bujičnih voda i plavljenja u svojim objektima bilo zatočeno više mještana, kao i desetak gostiju u jednom ugostiteljskom objektu u Jelahu, kaže se u jutrošnjem izvještaju Federalne uprave civilne zaštite.

“Nažalost, sinoć nas je zadesila izuzetno jaka kiša koja je napravila ozbiljne probleme. Tokom noći, civilna zaštita je djelovala na terenu. Štete su ogromne. Jutros će Štab civilne zaštite proglasiti vanredno stanje”, poručio je načelnik Opštine Tešanj Suad Huskić.

On je najavio da će ekipe na terenu raditi po prioritetima i hitnosti, a da su prioritet životi ljudi, te nakon toga javna infrastruktura, stambeni i drugi objekti.

“Pozivamo sve one koji mogu da pomognu u hitnim mjerama sanacije. Svi koji su imali ulazak vode u objekte treba da prijave takve slučajeve na broj civilne zaštite”, pozvao je načelnik.

FUCZ ističe da je u akciji spašavanja ukupno evakuisano 17 građana. S obzirom na to da je došlo do plavljenja i neprohodnosti putnih komunikacija vršeno je otežano pristupanje zatočenim osobama u naseljenom mjestu Piljužići i Jelahu.

Poplavljeni su i preduzeće FAD d.d. Jelah i Osnovna škola “Huso Hodžić“ u Tješnju.

U svim navedenim mjestima bili su ugroženi i poplavljeni objekti, kao i putne komunikacije prema naseljenim mjestima Piljužići, Novi Miljanovci, kao i magistralni put M-4 Doboj – Teslić u mjestu Kalošević koji je tokom noći noći deblokiran pa se saobraćaj odvija usporeno jednom trakom.

Zbog plavljenja regionalnog puta RP-474 Novi Šeher-Prnjavor, u mjestu Vukovo, za saobraćaj je bio zatvoren ovaj put iz pravca Tješnja prema Jelahu, dok je od Jelaha prema Piljužićima još uvijek zatvoren zbog vode na avgustu. Do oštećenja regionalnog puta je došlo na području Piljužica koje je tokom noći djelimično sanirano u cilju normalizacije saobraćaja. Angažovane su snage civilne zaštite, dobrovoljnih vatrogasnih jedinica i policije.

“U 2 sata je održana vanredna sjednica Štaba na kojoj je dodatno razmotrena situacija na terenu, te utvrđene dalje mjere i aktivnosti na ugroženom području. Jutros u 08:30 sati Opštinski štab civilne zaštite je ponovo zasjedao, te na osnovu stanja na terenu donio zaključak kojim je predloženo proglašenje stanja prirodne nesreće. Fiksne telefonske veze ne funkcionišu u Vatrogasnom domu, te je otežana i onemogućena komunikacija sa građanima i nadležnim službama”, ističu iz FUCZ, prenosi Klix.ba.

Zbog plavljenja izvorišta u Jelah, van funkcije je pet bunara, te je za očekivati prekide u snabdijevanju vodom iz vodovoda Jelah.Ostavite komentar: