Vanredna sjednica Savjeta ministra: Usvojen Program ekonomskih reformi do 2025. godine

Savjet ministara usvojio je danas Program ekonomskih reformi BiH od 2023. do 2025. godine koji podrazumijeva 25 mjera u okviru strukturalnih reformi značajnih za jačanje konkurentnosti i uklanjanje prepreka privrednom rastu i razvoju BiH u trogodišnjem periodu.

Strukturne reforme u ovom programu organizovane su u 13 oblasti i uključuju upravljanje javnim finansijama, zelenu tranziciju, digitalnu transformaciju, poslovno okruženje i smanjenje sive ekonomije.

Reforme, koje je Savjet ministara usvojio na vanrednoj telefonskoj sjednici, uključuju i istraživanje, razvoj i inovacije, reforme u oblastima tržišta energije, saobraćaja, poljoprivrede, industrije i usluga, obrazovanja i razvoja vještina, zapošljavanja i tržišta rada, kao i socijalne zaštite i inkluzije, te zdravstvene zaštite, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Ključno je povećanje efikasnosti tržišta rada, poboljšanje poslovnog okruženja bližom saradnjom i koordinacijom svih nivoa vlasti, te upravljanje javnim finansijama.

Sastavni dio Programa reformi je makroekonomski i fiskalni okvir čiju izradu su koordinisali Direkcija za ekonomsko planiranje i Ministarstvo finansija i trezora u Savjetu ministara.

Program ekonomskih reformi izrađen je prema smjernicama Evropske komisije na osnovu priloga koje su dostavile nadležne institucije na nivou BiH i entiteta.

Izradu je koordinisala Direkcija za ekonomsko planiranje BiH zajedno sa Ministarstvom finansija Republike Srpske i Federalnim zavodom za programiranje razvoja, u skladu sa nadležnostima.

Program reformi biće dostavljen Evropskoj komisiji, navodi se u saopštenju.

Ostavite komentar: