Valentin Incko na odlasku mora položiti račune

SNSD ne odustaje od namjere da od visokog predstavnika u BiH Valentina Incka dobije njegov izvještaj o radu na toj poziciji, a o daljim koracima ka tom cilju moglo bi biti razgovara već na prvoj ovogodišnjoj sjednici Kolegijuma Narodne skupštine Srpske.

Republika Srpska već duže vrijeme poziva Valentina Incka da joj podnese izvještaj o radu, a da neće odustati od namjere da on položi račune, ponovljeno je lani, polovinom decembra, nakon sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a kada je rečeno da je plan da se ovaj put ode dalje te zatraži i od Srbije i Hrvatske, kao zemalja garanata Dejtona, da se zainteresuju za ta dokumenta.

Iz SNSD-a je tada najavljeno da će predložiti Narodnoj skupštini RS da pokrene inicijativu kojom bi od visokog predstavnika u BiH bilo zatraženo da dostavi izvještaj o svom radu u pisanom obliku te da će predstavnici te stranke u FBiH zatražiti da to isto traži i FBiH, kao i srpski predstavnici na nivou BiH, uz opasku da je obaveza visokog predstavnika da dostavi izvještaj svim potpisnicima Dejtonskog sporazuma.

 

U međuvremenu su se pojavile informacije koje je potvrdio i sam Incko, a to je da broji posljednje dane na mjestu visokog predstavnika, a u njegovu fotelju bi, prema nekim najavama, trebalo da zasjedne njemački političar Kristijan Šmit.

Zamjenik šefa Kluba poslanika SNSD-a Srđan Mazalica kazao je za “Glas Srpske” da SNSD, uprkos najavljenom odlasku Incka, ne odustaje od namjere da dobije njegov izvještaj, u ovom slučaju završni, a namjera je i da, kako je rekao, takvim zaključkom i stavom pokušaju da promijene praksu i da novi visoki predstavnik uspostavi drugačiju praksu.

– Bitno je na legitiman način tražiti izvještaj na odlasku. Pričaćemo o ovome na prvoj idućoj sjednici Kolegijuma. Više puta smo taj akt tražili i kroz zaključke Narodne skupštine. Ako ne podnese izvještaj, to će potvrditi da nije spreman da se suoči sa jednom od strana i zapečatilo bi ignorantski odnos koji ima prema Srpskoj – istakao je Mazalica.

Smatra da je potrebno otvoriti debatu o radu visokog predstavnika i tražiti te izvještaje te još intenzivnije traži od Inckovog nasljednika da radi drugačije, odnosno da ispunjava obaveze u smislu polaganja računa.

Šef Kluba PDP-a u Narodnoj skupštini Perica Bundalo smatra da u BiH svako sa svakim treba da priča.

– Pozicija visokog predstavnika je veoma specifična. On je strani faktor u BiH, izvještaje periodično podnosi Savjetu bezbjednosti UN i Savjetu za implementaciju mira. Teško je i nije realno očekivati da izvještaje i informacije podnosi bilo Narodnoj skupštini, federalnom Parlamentu ili Parlamentu BiH. Ipak, bilo bi korisno da i visoki predstavnik kao i drugi razgovara o svim pitanjima. To je jedini put do rješenja – istakao je Bundalo za “Glas Srpske”.

Ne zna, dodao je, da li će novi visoki predstavnik imati drugačiju praksu od Incka, ali bi bilo poželjno da ima liberalniji stav u odnosima sa svim političkim subjektima unutar BiH.

– Ne mora to biti strogo kroz izvještaje, mogu to biti i razgovori uživo – zaključio je Bundalo.

Zvaničnici Srpske su ranijih godina ukazivali da Incko svakih šest mjeseci izvještava Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija o sprovođenju Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH. I Srpska, s druge strane, redovno šalje u UN svoje viđenje stanja, upozoravajući da sam Incko krši Dejton.

Opšti stav

Opšti stav vlasti u Srpskoj je, prema posljednjim izjavama zvaničnika, ali i dijela analitičara, da BiH ne treba ni ovaj stari, a ni neki novi visoki predstavnik. Ocjena je da BiH treba iskreno partnerstvo sa EU koje neće biti opterećeno prisustvom visokog predstavnika jer bi, u suprotnom, i to bio jasan pokazatelj da ni Evropa ne vjeruje u evropsku perspektivu BiH.

 

 Ostavite komentar: