Vakcine iz Kovaks programa biće uskladištene u Mostaru: Glavni cilj je smanjiti smrtnost

Šef Epidemiološke službe Federacije BiH (FBiH) Sanjin Musa izjavio je da će FBiH dobiti 32.510 vakcina iz “Kovaks” programa, te da će one biti isporučene u sjedište feveralnog Zavoda za javno zdravstvo u Mostaru, gdje postoji komora i skladište za hladni lanac.

Musa je rekao da su kapaciteti pripremljeni i ljudi obučeni, kao i da su zdravstveni radnici upoznati o aplikaciji vakcine.
“Nakon smještanja u hladni lanac vakcina, očekuje se nalaz iz laboratorija. Procedure su definisane i dokumentacija poslata. Cilj Odbora koji rukovodi distribucijom vakcina je raspodjela prema kantonalnim zavodima”, izjavio je Musa za “N1”.
Prema njegovim riječima, ovim vakcinama prvo će biti vakcinisani zdravstveni radnici, a nakon toga se prelazi na staračke domove.
“Vakcina će prvo biti data osobama starijim od 70 godina, koje su najugroženije. Glavni cilj je smanjiti smrtnost”, rekao je Musa i dodao da u FBiH dominira britanski soj, za koji je rekao da je i jedan od glavnih krivaca za brže širenje virusa u BiH.

Ostavite komentar: