Uzdrmana koalicija: Da li će Nešić da presiječe tamo gdje Pavić nije smio

Smjenom ministarke uprave i lokalne samouprave Lejle Rešić nastavljena su previranja unutar dvije najveće stranke u vladajućoj koaliciji, SNSD i DNS, koja traju skoro dvije godine.

Iako se o smjeni Rešićeve spekuliše više od godinu dana, jer, u prvom redu, njenim radom nije bio zadovoljan premijer Radovan Višković, ali ni veći dio njene stranke – DNS, zanimljivo je da ništa od toga nije razlog zbog kojeg je juče ekspresno ostala bez fotelje.

Iz Vlade Srpske, osim potvrde da je smijenjena, nisu željeli da navedu niti jedno slovo o razlozima zbog kojih je Rešićeva sa skoro desetogodišnjim “ministarskim stažom odjednom postala nepodobna”. S druge strane, izvori Srpskainfo iz SNSD ispričali su nam da je pravi razlog za to nezadovoljstvo vrha ove partije zbog posljednjih dešavanja u Prijedoru.

Ovaj grad je, naime, već dugo u centru sukoba članstva DNS i SNSD, koji se bore za prevlast. Prvo je prošle godine SNSD, uz pomoć odbornika SDA, DF, PDP, SDS i još nekih, napravio većinu u Skupštini grada Prijedora, ali je DNS ovih dana uspio da vrati vlast i potisne najveću vladajuću stranku u opoziciju.

Kažnjavanje

To je razljutilo SNSD, a posebno činjenica da je DNS vratio vlast uz pomoć odbornika SDS. Sve ovo dešava se samo nekoliko dana nakon što je lider SNSD Milorad Dodik uputio pismo strankama koje čine vladajuću većinu u Srpskoj u kojem je naglasio da “neće prihvatiti, niti tolerisati, da bilo koja od stranaka koalicije za predstojeće lokalne izbore dogovara saradnju s opozicionim strankama”.

– Ukoliko neka od stranaka ipak dogovori takvu saradnju za predstojeće lokalne izbore, kadrovi te stranke u toj opštini ne bi više trebali vršiti nijednu funkciju koja se bira sa republičkog nivoa, kao ni to da kadrovi te stranke iz te opštine ne bi više trebali vršiti nijednu funkciju na republičkom nivou – naveo je Dodik u dopisu.

Najveća vladajuća stranka, međutim, nije čekala izbore već su odlučili da odmah krenu s kažnjavanjem.

Naši izvori tvrde da je u srijedu stigla naredba iz vrha SNSD da se krene sa “sječom” svih kadrova DNS iz Prijedora, koji obavljaju bilo kakve funkcije na nivou Republike Srpske, a prva se na udaru našla upravo Rešićeva.

Namjera SNSD da krene u obračuna s kadrovima DNS izazvala je ogorčenje u toj stranci. Posebno su bili nezadovoljni zbog činjenice da je upravo SNSD pravio koalicije s PDP i SDS u Prijedoru kada su rušili DNS, a sada žele da kazne tu stranku zbog istog.

Povukli “ručnu”

Na zahtjev visokih funkcionera DNS juče je bila sazvana i hitna sjednica Predsjedništva te partije na kojoj se trebala donijeti konačna odluka o napuštanju koalicije. Međutim, izgleda da su obje stranke u posljednji momenat odlučile da povuku “ručnu”, pa su se kola slomila samo na Rešićevoj.

Naime, Vlada je za sada zaustavila smjenu ostalih kadrova DNS iz Prijedora, dok je ta stranka zauzvrat odustala od namjere o napuštanju koalicije.

Bez obzira na jučerašnji ishod, sukob između dvije stranke ovim nije završen s obzirom na to da SNSD ima zacrtan plan da na predstojećim lokalnim izborima “osvoji” sve one gradove i opštine u kojima do sada nisu imali vlast. S druge strane, od vlasti ne odustaje ni DNS, koji ne želi da se povuče pred SNSD.

Koplja se za sada lome oko nekoliko gradova i opština u kojima i jedni i drugi žele imati svoje kandidate.
Da li bi ovo ljeto moglo biti presudno za koaliciju dugu dvije decenije ili će se obje stranke, kao i do sada, malo se inatiti, malo svađati, pa nastaviti po starom?

Kolateralna šteta

Sociolog i univerzitetski profesor Drago Vuković ističe da je smjena Rešićeve primjer (ne)funkcionisanja (ne)principijelnih koalicija. On kaže da su ostavke i smjene u demokratskim društvima normalna pojava, ali se kod nas rijetko dešavaju, a i kada se dese predmet su političkih manipulacija.

– Ili su ti akteri „kolateralne štete“ poremećenih odnosa koalicionih partnera koji nekada imaju više političku, a nekada i nacionalnu dimenziju s obzirom na složenost našeg društva. Paradoksalna je činjenica da su dvije stranke s najdužom koalicionom saradnjom sve vrijeme imale neku nekada manju, a nekada veću političku „upalu“, koja je kao virus uticala na te odnose – podsjeća Vuković.

Dodaje da je SNSD kao ključni faktor svih koalicija u Republici Srpskoj iskazivao svoju snagu kako u pravljenju tako i raskidu koalicionih sporazuma. Vuković kaže da je ta stranka otišla i korak dalje u tim političkim igrarijama, pa je svojim partnerima, DNS i SP, pokazala moć tako što je stimulisala i kreirala unutrašnje podjele kod njih kako bi lakše kontrolisala i nove i stare partnere.

– Za istoriju višepartijskog sistema ostaće kao specifikum pojava gdje i nove i stare stranke nastavljaju koaliciju s najjačom strankom. Bilo bi sasvim logično da te nove stranke opoziciono djeluju ne slažući se sa dotadašnjom pozicijom u vlasti – kaže Vuković.

Hrabrost

On ističe da bi slučaj Lejle Rešić mogao da nagovijesti neku novu praksu gdje bi konačno moglo doći do raskida koalicije SNSD-DNS. Ako bi se to desilo, kako ističe Vuković, konačno bi Marko Pavić (bivši predsjednik DNS) mogao da se rehabilituje i vrati neki ponos i hrabrost, koja mu je nedostajala u proteklom vremenu.

– Ili, pak, da tu hrabrost pokaže Nešić. Lejla Rešić je kolateralna šteta tih odnosa, jer njena smjena nije rezultat lošeg rada, iako nešto nisam siguran koji je to njen doprinos u ovih 10-ak godina ministrovanja. Ali, ako si iz Prijedora i gnijezda DNS, onda je to „dovoljan“ razlog za smjenu – smatra Vuković.

On ističe da nije svejedno ni za jednu stranku ako dođe do raskida koalicije. Ona bi djelimično oslabila kapacitete vladajuće većine, posebno u Sarajevu, što je Nešić svojim stavovima već pokazao prilikom izbora Savjeta ministara BiH.

– Za političku scenu Republike Srpske to bi u godini izbora moglo da znači podizanje temperature malo veće od one upale o kojoj sam govorio. Nekada sam tvrdio kada su bile slične situacije u zatezanju odnosa ovih partija, da Marko Pavić neće nikada napustiti koaliciju. Danas to u potpunosti ne mogu tvrditi za Nešića, iako, imajući u vidu njegovu sklonost da bude na vlasti ili da zahvaljujući njoj rukovodi jednom od najznačajnih institucija u Srpskoj, teže će se odlučiti za takav potez. Ali, možda neću biti u pravu, jer su mladi lideri nepredvidljiviji od onih starog kova – zaključuje Vuković.

 

Izvor:(SrpskaInfo)

 Ostavite komentar: