Uzdaju se u Tužilaštvo i Ustavni sud BiH: Klub Bošnjaka najavio veto na zakone NSRS

Mihnet Okić, potpredsjedavajući Vijeća naroda RS je istakao da će Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS pokrenuti pitanje vitalnog nacionalnog interesa u predviđenom roku, a vezano za zadnja dva zakona koje je Narodna skupština RS izglasala.

Podsjećanja radi, Narodna skupština Republike Srpske  usvojila je u petak, 30. jula, po hitnom postupku Zakon o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (BiH) Valentina Incka o zabrani negiranja genocida.

Poslanici u NSRS usvojili su i Zakon o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske, odnosno izmjene ovog zakona, kojim će biti kažnjivo nazivanje Republike Srpske genocidnom tvorevinom.

– Ti zakoni su u proceduri i nisu konačni obzirom da pitanje vitalnog nacionalnog interesa i odmori koji su u toku će uzeti vremena da to se riješi na bolji način. Klub Bošnjaka će pokrenuti vitalni nacionalni interes i procedura će ići kako je predviđeno. Mi očekujemo da neće doći do usaglašavanja na zajedničkoj Komisiji, da će sve to otići na Ustavni sud RS, gdje ne očekujemo puno od tog političkog sudu. Zbog toga ćemo uputiti apelaciju prema Ustavnom sudu BiH- istakao je Okić.

Dodaje da Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS očekuje i reakciju međunarodne zajednice i drugih aktera.

Ostavite komentar: