Uzavrela atmosfera! BiH u blokadi, Srpska neće primjenjivati odluku Valentina Incka

Kao što je i dogovoreno na sastanku lidera političkih partija iz Republike Srpske, blokada rada institucija BiH već je počela i sjednica Predstavničkog doma parlamenta BiH otkazana je zbog nedolaska poslanika iz Republike Srpske, a ukoliko dogovor opstane, slična sudbina čeka i Savjet ministara BiH i Predsjedništvo BiH.

Istovremeno, Kolegijum Narodne skupštine Republike Srpske odlučio je da sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, koja će biti zatvorena za javnost, bude održana u petak. Na toj sjednici biće razmatrana dva zakona i to Krivični zakon Republike Srpske i Prijedlog zakona o neprihvatanju odluke visokog predstavnika koji je predložila Ujedinjena Srpska. Ova dva zakona ići će u smjeru da se zabrani nazivanje Republike Srpske genocidnom te da se nametnuta odluka visokog predstavnika Valentina Incka o dopuni Krivičnog zakona BiH kojom se zabranjuje negiranje genocida ne primjenjuje na teritoriji Republike Srpske, ali i da nadležni organi u RS neće sarađivati sa nadležnim organima BiH kada je riječ o primjeni odluke visokog predstavnika.

Ova Inckova odluka, tačnije, izmjene Krivičnog zakona BiH su objavljene i u “Službenom glasniku BiH” i već od sutra su na snazi.

Kada je riječ o odluci da sjednica NS RS bude zatvorena za javnost, iz nekoliko izvora za Nezavisne je potvrđeno, a i sam Nedeljko Čubrilović, predsjednik NS RS je potvrdio, da je jedini motiv za takvu odluku to da se ona ne pretvori u prepucavanje i sakupljanje jeftinih političkih poena.

Događaji u BiH, odnosno Sarajevu i Banjaluci, sa pažnjom se prate i u Srbiji, čiji je predsjednik Aleksandar Vučić rekao da će već 4. avgusta u Busijama, kada se bude obilježavala godišnjica progona srpskog stanovništva iz Hrvatske, imati sastanak sa rukovodstvom Republike Srpske.

“Želim mir, nećemo sukobe i uzavrelu atmosferu. Ja se nadam da svi dobro razumiju da je prioritet mir. Izaći ćemo sa konkretnim prijedlozima kako da sa Bošnjacima vodimo razgovor”, rekao je Vučić ističući da je atmosfera u BiH najteža od okončanja rata te da je razumljivo da Srbija ne može da ostavi Srpsku bez podrške Srbije.

Odluku lidera parlamentarnih političkih partija iz Republike Srpske da se ne učestvuje u radu institucija BiH, odnosno da se ne donose odluke u Savjetu ministara BiH, Predsjedništvu BiH i oba doma parlamenta BiH danas su komentarisali i u Federaciji BiH ističući da je i prije bilo takvih situacija i da treba pustiti da se malo stvari smire. Odmah nakon što je odgođena sjednica Predstavničkog doma i Bakir Izetbegović, lider SDA i predsjedavajući Doma naroda parlamenta BiH, rekao je da će biti odgođena i sjednica ovog doma, jer “srpski predstavnici vjerovatno neće doći”.

“S vremena na vrijeme u BiH moramo imati krize. Važne i pozitivne odluke morale su izazvati reakcije. Mislim da ne treba da dolivamo ulje na vatru. Treba pustiti da se stvari smire”, rekao je Izetbegović.

Slično je komentarisao i Željko Komšić, član Predsjedništva BiH i lider DF-a, koji je rekao da razumije teške emocije te da će se u Republici Srpskoj odljutiti i da će sve biti u redu.

Iz bošnjačkih političkih partija, prije svega SDA, juče se moglo čuti i to da, bez obzira na najavljene blokade, institucije BiH mogu funkcionisati, odnosno Predstavnički dom parlamenta BiH i Predsjedništvo BiH mogu donositi odluke.

Adil Osmanović, poslanik SDA u Predstavničkom domu parlamenta, nakon otkazane sjednice na kojoj je trebalo usvojiti i budžet institucija BiH za ovu godinu, rekao je da će naredna sjednica koja je planirana za septembar sasvim sigurno biti održana, jer postoji kapacitet za donošenje odluka u prvom krugu.

Uporedo sa odgađanjem sjednice Predstavničkog doma parlamenta BiH odgođene su i neke od sjednica komisija ovog doma parlamenta BiH, a predstavnici i poslanici iz Republike Srpske ponovili su da nikakve odluke neće biti donesene dok se god ne postigne dogovor o Krivičnom zakonu BiH koji je nametnuo Incko.

Dogovor realizovati do kraja

Organizacije proistekle iz Odbrambeno-otadžbinskog rata snažno podržavaju dogovor političkih partija iz Srpske u vezi sa najnovijom odlukom odlazećeg visokog predstavnika Valentina Incka o zabrani negiranja genocida i zahtijevaju da se realizuje do kraja, izjavio je predsjednik BORS Milomir Savčić.

Savčić je istakao da zahtijevaju da se dogovor stranaka o tome da ne učestvuju u radu Predsjedništva BiH, Savjeta ministara i Parlamentarne skupštine BiH i ne donose nikakve odluke mora do kraja i potpuno realizovati.

Ostavite komentar: