Usvojene izmjene zakona: Kanton Sarajevo će dobijati manje novca od FBiH

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH /FBiH/ danas je usvojio izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda na osnovu koje će Kanton Sarajevo od FBiH dobijati manje sredstava nego do sada, a razlika će biti raspoređena na ostale kantone.

S obzirom na to da je Predstavnički dom federalnog Parlamenta 24. januara usvojio ove izmjene, to znači da izmjene navedenog zakona mogu stupiti na snagu.

Procjena je da će zbog smanjenja stope izdvajanja iz javnih prihoda Kanton Sarajevo ostati siromašniji za oko 80 miliona KM.

Ranije danas usvojen je zaključak da se Zakonodavno-pravna komisija Doma izjasni o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju /PIO/ FBiH.

Tokom rasprave o ovom zakonu iznijeta su različita mišljenja u vezi sa amandmanom koji je postao sastavni dio teksta Prijedloga zakona koji je usvojio Predstavnički dom.

Vlada FBiH predlagač je izmjena i dopuna Zakona o PIO kojim se, između ostalog, predviđa da će se penzije ubuduće usklađivati prema stopi rasta nominalnog umjesto realnog bruto domaćeg proizvoda, što bi praktično značilo i značajnije povećanje penzija.

Ostavite komentar: