Usvojen budžet Bijeljine za 2024 godinu: Bez podrške nacrtu rebalansa za 2023.

29.12.2023. | 13:36

Skupština grada Bijeljina usvojila je danas budžet za ovu godinu u iznosu od 74.171.235 KM, uz 11 amandmana, dok je bez podrške ostao rebalans ovogodišnjeg budžeta, koji je pred odbornike stigao posljednji radni dan ove godine.

Predsjednik Skupštine grada Bijeljina Aleksandar Đurđević rekao je da je pozitivno to što grad u novu godinu ulazi sa novim budžetom, čime su apsolutno ispunjeni svi preduslovi za normalno funkcionisanje.

“Skupština grada je, i pored političkih podjela i svega ostalog u našem gradu, donijela takvu odluku da grad ima usvojen budžet i da može sasvim normalno da funkcioniše”, izjavio je Đurđević novinarima.

Đurđević je naglasio da je bilo 11 amandmana na prijedlog odluke o budžetu za 2024, koji su usvojeni, što je iznos od oko 3,4 miliona KM ili 4,58 odsto u odnosu na ukupan usvojeni budžet.

On je naveo da su povećane, prije svega, subvencije za roditelje djece koja idu u privatne vrtiće za 280.000 KM, a svakako je i budžetom bilo predviđeno povećanje.

“Povećanje je bilo predviđeno budžetom, tako da sva ona dugovanja koja Gradska uprava neopravdano nije isplatila mogu biti isplaćena već od 3. januara”, rekao je Đurđrvić.

Đurđević je rekao da je, kada je riječ o novorođenoj djeci, amandmanom u budžetu oko 220.000 KM više i onda Gradska uprava može i te zaostale obaveze da izmiri.

“Obezbijeđen je dodatni novac za stipendije, za prevoz učenika, za podsticaj poljoprivredne proizvodnje”, rekao je Đurđević i rekao da je to urađeno kako poljoprivrednici ne bi ispaštali.

On je naveo da je, kada je riječ o sportu, povećanje 200.000 KM, tako da će klubovi imati čemu da se raduju u narednom periodu.

Đurđević je rekao i da udruženja od interesa za grad mogu da očekuju više sredstava, kao i udruženja vezana za boračke kategorije, te obrazovne institucije, škole…

On je, kada je riječ o rebalansu budžeta za 2023. godinu, pojasnio da, i da je danas bio usvojen i objavljen u Službenom glasniku – stupio bi na snagu sutra, a to je neradni dan, pa slijede još tri neradna dana.

“Znači, on bi stupio na snagu prvog radnog dana – u srijedu, 3. januara. To je nova godina, a ovo je rebalans za 2023, što znači da je apsolutno neprimjenjiv na ovaj način na koji smo ga mi dobili”, rekao je predsjednik Skupštine grada Bijeljina.

Đurđević je podsjetio da je Gradska uprava upozoravana na neophodnost slanja nacrta rebalansa budžeta za 2023. godinu, ali da do danas nije dobila odgovor.

“Jedini smisao usvajanja rebalansa na današnji dan bi bio da bi se legalizovale sve nelegalne radnje Gradske uprave, nelegalne relokacije, nelegalne isplate raznim udruženjima, klubovima… Odbornici ga nisu većinski usvojili i samo su bila tri glasa podrške”, rekao je Đurđević.

On je naglasio da grad Bijeljina, iako je obavezan, ne isplaćuje zdravstvenu ustanovu Dom zdravlja Bijeljina.

“Bilo koji razlog za ovo da je u pitanju ne opravdava da izbjegavate da finansirate liječenje naših sugrađana”, poručio je Đurđević.