Ustavni sud odlučio: Nazivom “Svetosavska nagrada” nije povrijeđen vitalni nacionalni interes Bošnjaka

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske utvrdilo je da članom 17 Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju nije povrijeđen vitalni nacionalni interes konstitutivnog bošnjačkog naroda.

“Da bi se utvrdilo da li je u ovom slučaju došlo do povrede vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda, Vijeće je prvo konstatovalo da je potrebno imati u vidu sadržaj cjelokupnog člana Zakona kojim se regulišu pitanja dodjele `Svetosavske nagrade`‚ a ne samo njen naziv”, saopšteno je iz Ustavnog suda Srpske.

Prema ocjeni Vijeća, dodaje se u saopštenju, uslovi i kriterijumi na osnovu kojih se vrši izbor kandidata za dodjelu Svetosavske nagrade su u potpunosti anacionalne prirode i nikoga ne favorizuju, zbog čega je izvjesno da se ova nagrada dodjeljuje nastavniku za rezultate na profesionalnom planu, u potpunosti nezavisno od njegovih nacionalnih i vjerskih odrednica.

“U ovom smislu, Vijeće je utvrdilo da osporena zakonska odredba ne diskriminiše i ne dovodi u podređen položaj bilo koji konsitutivni narod u Srpskoj u pravu na uživanje garancija iz kruga vitalnih nacionalnih interesa definisanih Ustavom i da je nagrada dostupna svakom nastavniku koji ispunjava propisane uslove”, pojašnjava se u saopštenju.

S obzirom na to da se osporenom odredbom Zakona ne daje prednost bilo kojem konstitutivnom narodu, niti se pravi razlika među njima, Vijeće je ocijenilo da se ona jednako odnosi na sve građane Srpske, te nijedan konstitutivni naroda ovakvim propisivanjem nije doveden u neravnopravan položaj u uživanju prava zajemčenih Ustavom.

Klub bošnjačkog naroda u Vijeću naroda Srpske stavio je veto na Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju koji je Narodna skupština Srpske izglasala 18. juna, jer nije saglasan sa nazivom nagrade za najbolje nastavnike i profesore – “Svetosavska nagrada”.

U ovom klubu su predložili neutralno rješenje, da naziv ove nagrade bude “najbolji nastavnik-profesor”.

Ostavite komentar: