Ustavni sud BiH proglasio se nenadležnim za uredbu CIK-a

31.01.2019. | 20:05

Ustavni sud BiH proglasio se nenadležnim za ocjenu ustavnosti Upustva Centralne izborne komisije BiH o načinu raspodjele mandata za federalni Dom naroda, iz decembra prošle godine.

SDA, koja je preko svojih 27 poslanika u federalnom parlamentu uputila apelaciju, poručuju da će učestvovati u izboru delegata u skladu sa ovim uputstvom, koje je, po njima, privremenog karaktera. Kantonalne skupštine po njemu već rade, ali i prema novom upustvu za delegate nema dovoljno Srba.

Upustvo CIK-a BiH o načinu popune federalnog Doma naroda na osnovu popisa stanovništva iz 2013. i principu izbora najmanje po jednog delegata Bošnjaka, Srbina i Hrvata iz svakog kantona, izdržao je prvu provjeru pred Ustavnim sudom BiH.

– Ustavni sud je odlučio da zahtjev 27 poslanik nije dopustiv, što znači da Sud smatra da nije nadležan za odlučivanje o tome, što takođe znači da je to upustvo na snazi – rekao je Zlatko Knežević, predsjednik Ustavnog suda BiH.

Očekivano odluka Ustavnog suda, baš kao i samo Upustvo CIK-a ranije, izazvalo je burnu reakciju SDA. Ponavljaju kako Ustav Federacije BiH predviđa da se u procesu popune Doma naroda koristiti popis iz 1991. godine.

I hrvatski političari nezadovoljni su Upustvom CIK-a, ali ne zbog popisa iz 2013. godine, već primjene principa izbora najmanje po jednog Bošnjaka, Hrvata i Srbina iz svakog kantona, što je, tvrde, u suprotnosti sa odlukom Ustavnog suda u predmetu “Ljubić”. Zato su Ustavnom sudu BiH uputili zahtjev za ocjenu ustavnosti odredbe federalnog Ustava koja je saglasna Upustvu CIK-a.

– U ovom slučaju radilo se o odluci CIK-a i smatram da je Ustavni sud ispravno postupio kada se proglasio nenadležnim, a da li je to moguće u federalnom pravnom sistemu ne znam – kaže Krstan Simić, bivši sudija Ustavnog suda BiH.

Srbi imaju više razloga za nezadovoljstvo od Bošnjaka i Hrvata. I prema novom Upustvu CIK-a biće teško izabrati 17 delegata za federalni Dom naroda, jer naprosto Srba nema. Iz Tuzlanskog kantona izabrana su dva, od predviđena tri iz Kantona Sarajevo samo dva delegata, dok iz Unsko-sanskog, Posavskog i Zapadnohercegovačkog nije izabran nijedan Srbin. Pet kantonalnih skupština uopšte nije izabralo delegate.

“Nažalost, moramo konstatovati da su zakonski i ustavni rokovi istekli i da ni ovaj put, kao i u ranijim izbornim ciklusima, posredni izbori za Dom naroda Parlamenta FBiH nisu provedeni u roku”, navode iz CIK-a.

Zbog kašnjenje u formiranju federalanog Doma naroda nije usvojen budžet, zato su upitne penzije, plate, boračka davanja u Federaciji. U političkom smislu, bez federalnog Doma naroda nema izbora predsjednika i potredsjednika, te Vlade tog entiteta, kao i Klubova Hrvata i Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

 

Izvor:(RTRS)