Uskoro eskalacija migrantske krize zbog nerada ministara u tehničkom mandatu

“Dragan Mektić minimizira migrantsku krizu. Nisu tačne njegove tvrdnje da u BiH ima četiri hiljade ilegalaca. Samo na Vučjaku ih je više od šest hiljada”, – sve ovo je u Sarajevo došao da kaže gradonačelnik Bihaća kome je prekipjelo zbog toga što su se nadležne institucije sa zajedničkog nivoa oglušile o silne molbe za pomoć iz Unsko sanskog kantona.

Šuhret Fazlić kaže da je Bišćanima dogorjelo do nokata i da je pitanje dana kada će u Bihaću i kantonu eskalirati migranska kriza. Najavljuje radikalne mjere.

“Mi od idućeg ponedjeljka prestaćemo da pružamo bilo kakvu pomoć, pustićemo da kriza eskalira i na taj način pokušaćemo da natjeramo nadležne državne organizacije i institucije da rade svoj posao. Ukoliko ni to ne bude pomoglo, organizovaćemo mi Krajišnici kamp, divlji kamp, ovdje ispred parlamentarne skupštine”, kaže Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća.

Kao da ne postojimo ni mi ni migranti, kaže Fazlić. Javnosti se obratio u Sarajevu, u danu kada je trebalo da se održi i sjednica Savjeta ministara u tehničkom mandatu na kojoj je trebalo da se nađe informacija ministra bezbjednosti o migrantskoj krizi. Malo ko se iznenadio kada je javljeno da je sjednica otkazana i da je održana telefonska.

Detalja ni o onome što su telefonom razgovarali ministri koji su bili na vezi nema. Bišćani uporno pokušavaju da saznaju gdje su potrošeni milioni evra pomoći od EU od kojih ni marke nisu vidjeli.

“Podnio sam zahtjev Savjetu ministara da nam da novčanu iz rezerve da nam osigura išta novca, da možemo da održavamo Vučijak, marke nismo dobili”, kaže Fazlić.

Pomažu im jedino Crveni krst i kantonalna Vlada ali ni oni ne znaju do kada će moći jer i do njih dolaze samo prazna obećanja.

“Obeshrabreni smo, sva priča se završava na verbalnoj priči, na retorici, ali vrlo malo ima da se nešto primjeni pozitivno”, kaže Nermina Ćemalović, ministar zdravlja USK.

“Radimo na nabavci deka i vreća za spavanje i kišnih kabanica i svega onoga što je neophodno da ove ljude pomognemo”, kaže Selam Midžić, crveni krst Bihać.

Policija Unsko-sanskog kantona počela je sa premještanjem migranata iz grada u prihvatni kamp Vučjak za šta je angažovan veliki broj policajaca.

Kantonalna Vlada je, time, počela da ograničava njihovo kretanje. Vučjak je neuslovan i tamo se teško može boraviti preko zime zato svi strahuju da će migranti ponovo put grada. Iz kabineta bihaćkog gradonačelnika ranije su istakli da sa dolaskom zime situacija u gradu postaje alarmantna u humanitarnom, bezbjednosnom i epidemiološkom smislu.

 

Izvor:(ATV)Ostavite komentar: