“Uplašio se gubitka vlasti”: Šta predsjednik DNS-a misli o Dodikovoj najavi bojkota izbora

Milorad Dodik se uplašio gubitka vlasti, pa najavljuje bojkot izbora.

Niko od nas nema pravo da od Republike Srpske pravi totalitarni sistem, da onemogućava održavanje izbora, samo zato što je došao kraj vladavine i period smjene vlasti.

Poručio je predsjednik DNS Nenad Nešić, komentarišući jučerašnju izjavu lidera SNSD, Milorada Dodika koji je najavio mogućnost da u lokalnim zajednicama u kojima ima vlast, ne budu formirane izborne komisije, odnosno da se onemoguće izbori ”ukoliko se stranci budu miješali u rad CIK”.

“Ne glasaju stranci, nego birači Republike Srpske! Ne broje glasove stranci, nego članovi biračkih odbora koje imenuju političke partije! Onaj ko voli Republiku Srpsku i poštuje njen narod, nikada je ne bi uvodio u stanje Sjeverne Koreje, nego bi čestitao pobjedniku i dostojanstveno se povukao u opoziciju”, ocijenio je Nešić.

Mostarizacija Republike Srpske, smatra on, ozbiljno bi ugrozila njen demokratski kapacitet i vladavinu prava.

“Ustav Republike Srpske jasno propisuje da se izbori održavaju svako četiri godine i to mora biti sveto slovo za sve nas, pa i Milorada Dodika”, kategoričan je Nešić. On kaže i da mu je drago što je Dodik na liniji stavova DNS, ali i cijele srpske opozicije, kada je riječ o glasanju iz inostranstva.

“Naši zahtjevi, koje smo svuda iznosili, jesu da nema glasanja poštom, jer su ti glasovi predmet trgovine i kriminala. Ljudi prodaju po nekoliko hiljada glasova i od toga su napravili biznis, potpuno mijenjajući izbornu volju. Jedan ukraden poslanički mandat može prevagnuti između dva bloka. Zato smatramo da u cijelom svijetu treba otvoriti biračka mjesta po potrebi i omogućiti tim biračima da glasaju ili na biračkim mjestima u inostranstvu ili da dođu ovdje i ostvare svoje pravo”, poručio je Nešić, piše Srpskainfo.

Ostavite komentar: