Uočene brojne manjkavosti: Platili tri miliona KM penala zbog neiskorištenog kredita

Budžet Federacije BiH za prošlu godinu revizori su ocijenili s rezervom s obzirom na to da su uočili brojne manjkavosti, posebno kod donošenja uredbe Vlade FBiH kojom je omogućena pomoć privrednim subjektima usljed pandemije virusa korona.

Takođe, problem je i to što je Federacija platila i taksu na nepovučena sredstva u 2020. godini u iznosu od 3.158.099 KM, a ukupan iznos nepovučenih kreditnih sredstava, za koja je ugovorena i plaća se taksa, zaključno s 31.12.2020. godine bio je 660.602.355 KM.

O svemu ovome parlamentarci nisu spremni raspravljati i kada se desi da revizorski izvještaj dođe na dnevni red, kao da nema volje da se o tome razgovara.

Formiran je i Odbor za ispitivanje budžetskih korisnika čiji izvještaji su ocijenjeni negativno i s rezervom i koji iz godine u godinu imaju milionske gubitke, a on je radio tek dva mjeseca i sada se odmara, iako su revizori tokom jula i avgusta uputili veliki broj revizorskih izvještaja u javnost, a većina njih nije dobila pozitivnu ocjenu.

Revizori su utvrdili da izvještaj o budžetu FBiH nije sačinjen shodno Zakonu o budžetu u FBiH, budući da nije usklađen sa sadržajem i klasifikacijama računa budžeta te ne sadrži sve informacije i podatke propisane ovim zakonom.

Husein Rošić (SDA), predsjednik Odbora za finansije i budžet Predstavničkog doma FBiH, za “Nezavisne novine” ističe da se parlament jako malo bavi revizorskim izvještajima te da je Odbor za reviziju Parlamenta FBiH počeo raditi prije dva mjeseca i nisu tretirali još ove izvještaje.

Ostavite komentar: