Uloga Bakira Izetbegovića u Zagrebu: Predstavnik stranke ili naroda

Kada je Milorad Dodik nedavno posjetio Zagreb i susreo se s premijerom i predsjednikom Hrvatske politička prašina je dosegla vrhunac u priči da je otišao mimo institucija BiH. Danas svjedočimo posjeti Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića istom tom Zagrebu, a percepcija njihove uloge je različita.

Čelnik SDA Bakir Izetbegović je najavio da u Zagreb odlazi kao predsjednik stranke. To je pokušao objasniti i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, kazavši da se radi o susretu na nivou stranaka.

Međutim, stav i zagrebački prijem kod premijera Andreja Plenkovića, daju za pravo za opravdano propitivanje uloge i karaktera ove posjete. Možda je Izetbegović posjetu Zagrebu i shvatio i doživio kao posjetu predsjednika stranke, ali je pravo pitanje kako je to shvatio zvanični Zagreb.

Pored Izetbegović i Čovića, koji imaju duplu ulogu jer su predsjednici stranaka i članovi državnog Doma naroda, pa paralelno mogu “prodati” priču o ulozi koja im odgovara, u Zagrebu je istom sastanku prisustvovala i ministarka vanjskih poslova BiH Bisera Turković.

Turković se nikako drugačije ne može predstaviti nego kao osoba koja predstavlja institucije BiH. Šta će onda na stranačkom sastanku ministri vanjskih poslova dvije države, jer je prisustvovao i njen hrvatski kolega Gordan Grlić Radman.

Bez obzira na trud i Izetbegovića i Džaferovića da se odlazak u Zagreb, nakon žestokih kritika prema Miloradu Dodiku koji je preskočio institucije BiH, predstavi kao stranački susret, poruke iz Vlade Hrvatske ne daju takav utisak, piše Klix.ba.

Posljednji politički istupi Hrvatske daju za pravo postavljanje pitanja da li to zvanični Zagreb BiH sada posmatra kao državu tri različita naroda, a ne državu građana.

U saopštenju iz ureda premijera Plenkovića nakon sastanka s Izetbegovićem i Čovićem, pored kurtoaznih i na desetina puta viđenih poruka o podršci našoj zemlji na putu EU, jasno je naznačeno na samom početku da premijer Plenković nastavlja “dijalog s političkim predstavnicima tri konstitutivna naroda u BiH”. Kada se pored toga dva puta naglasi da je neophodno osigurati legitimno zastupanje tih naroda u BiH, onda je jasna percepcija.

Nakon Dodika, Plenković je na svoj prag uspio dovesti odvojeno i Izetbegovića, a Čović je u Zagrebu svakako više nego redovan. Odavno nema institucionalnog djelovanja između ove dvije države i zvanični Zagreb sada jasno pokazuje kako vidi BiH i kakvu politiku će voditi.

A niti je Milorad Dodik jedini predstavnik Srba, niti je Bakir Izetbegović jedini predstavnik Bošnjaka, kao ni Dragan Čović Hrvata.

 

 

Ostavite komentar: